Felhívás!

FRISSÍTVE: Elbukott a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány

FRISSÍTVE: Elbukott a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány Románia

256 törvényhozó jelenlétében kezdődött meg csütörtökön az “Elég volt! A Dragnea-Dăncilă-kormány Románia szégyene!” címet viselő bizalmatlansági indítvány vitája a parlament két házának együttes ülésén. FRISSÍTÉS: Elbukott a bizalmatlansági indítvány.

A kormány megbuktatását célzó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány 163 törvényhozó látta el kézjegyével.

A dokumentumot Claudiu Năsui USR-s képviselő olvasta fel.

Az ellenzék azt rója fel Viorica Dăncilă kormányfőnek, hogy a kormányprogramban tett ígéretek teljesítését 2021 utánra halasztották, ugyanis minden fontos beruházás – autópálya, vasút, regionális kórházak építése – csak 2021 után kezdődik.

Az ellenzék “az igazságszolgáltatás megkínzásával” vádolja a kormányt, amely – állítják – úgy módosítja a törvények szövegét, hogy “törölje el Dragnea bűntetteit”.

Ahhoz, hogy az indítvány célba érjen, 233 törvényhozó támogató szavazatára van szükség.

Alina Gorghiu, a PNL szenátora kérte, hogy a szavazás után együttes ülést tartson a két házbizottság, hogy tárgyaljanak arról a két nyilatkozatról, amelyeket a liberálisok javasoltak az igazságszolgáltatás, illetve a gazdasági helyzet kapcsán. A PNL ugyanis korábban indítványozta, hogy vegyenek fel a parlament két háza csütörtöki, együttes ülésének napirendjére még két nyilatkozatot. Egyik az Európai Bizottságnak az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos ajánlásainak életbeültetéséről, a másik a gazdasági helyzetről szólt volna. Az ülést rövid időre felfüggesztették, a PSD törvényhozói kivonultak tanácskozásra, majd fél óra elteltével visszatértek a terembe. A napirendről szavazást rendeltek el, és a plénum 257 szavazattal egy ellenében úgy döntött, hogy a pénteki ülés napirendjén csak az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány marad.

Viorica Dăncilă logikátlannak, ellentmondásosnak és “mélységesen komolytalannak” minősítette a bizalmatlansági indítvány szövegét, az ellenzéknek pedig feltette a kérdést, hogy máris el akarják-e veszíteni a következő választásokat.

“Feltett szándékuk, hogy elveszítsék a következő választásokat? (…) Önök azt mondják a lakosságnak, hogy amennyiben kormányra kerülnének, megállítanák a jövedelmek növekedését, amelyet mi a következő évekre beütemeztünk, és csökkentenék a nyugdíjakat és béreket, hogy beleférjenek a költségvetési keretbe” – mondta a kormányfő.

FRISSÍTÉS: Elbukott az indítvány

Daniel Suciu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetője bejelentette: a bizalmatlansági indítvány mellett 161, ellene három törvényhozó voksolt. A dokumentum elfogadásához legalább 233 szavazatra lett volna szükség.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ törvényhozói jelen voltak, de nem szavaztak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.