Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vizsgálatot indított a nép ügyvédje a ditrói vendégmunkások ügyében

Vizsgálatot indított a nép ügyvédje a ditrói vendégmunkások ügyében Románia

Vizsgálatot indít Renate Weber ombudsman a Gyergyóditróban alkalmazott, és a helyi közösség egy része által elutasított Srí Lanka-i vendégmunkások ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

Az ombudsman a Radio France International (RFI) román nyelvű adásának nyilatkozva kijelentette: hivatalból indítanak helyszíni vizsgálatot Ditróban. Szomorúnak és felháborítónak nevezte a ditrói esetet.

Renate Weber úgy vélte, hogy a Srí Lanka-i pékek kiutasítását követelő ditróiak „a káros retorika”, „a félretájékoztatás” áldozatai. Szerinte reakciójuk a migrációval kapcsolatos, éveken át sulykolt retorikából fakad, mely szerint az idegenek potenciális veszélyforrást jelentenek. „Lám ez a megközelítés lassan-lassan félelmet kelt az emberekben” – állapította meg az ombudsman.

Az emberek alaptalan félelmeinek a lebontását tartotta a legfontosabbnak Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke is. Asztalos a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva egy tavalyi közvélemény-kutatás eredményeit idézte, amelyek szerint a romániaiak 68 százaléka bizalmatlan a migránsokkal szemben, 50 százalékuk be sem engedné őket az országba. Szerinte a vendégmunkások ellen tiltakozó ditróiak álláspontja nagyon hasonlít az Európai Unióban felerősödött migránsellenes diskurzushoz, amely az őshonos közösségek kultúráját és vallását félti az idegenektől.

A diszkriminácóiellenes tanácsnak a magyar nyelv és szimbólumok használata ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentése nyomán is meg kell vizsgálnia az ügyet. Az ADEC Puskás Elemér ditrói polgármesternek azt a kijelentését találta diszkriminatívnak, hogy „a legnagyobb probléma a félretájékoztatás, mert a két törvényesen alkalmazott péket összetévesztették a migránsokkal. A mi közösségünk konzervatívabb, és nem nagyon fogadja be a külföldről érkezőket, főleg, ha színesbőrűek” – idézte a kifogásolt nyilatkozatot Dan Tanasă blogger, az ADEC elnöke.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Hegedüs Csilla szóvivő foglalt állást a ditrói ügyben. A Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában kijelentette: „a szövetség elfogadhatatlannak tart mindennemű gyűlöletkeltést, ami más emberek vagy embercsoportok ellen irányul csupán a bőrük színe miatt, vagy azért, mert más nyelvet beszélnek”. Hegedüs Csilla mindenkit nyugalomra intett, és arra kérte az embereket, hogy ne engedjenek az uszításnak.

A romániai sajtó az elmúlt napokban tág teret szentelt a Ditróban fellángolt indulatoknak. Több lap azt is megírta, hogy a Srí Lanka-i vendégmunkások éppen csak a felszínre hozták azt az elégedetlenséget, amely a munkásai jelentős hányadát minimálbéren fizető pékség tulajdonosaival szemben korábban is lappangott a településen. A PressOne.ro portál a helyszíni riportjában a ditrói székelyek félelmét azokhoz a román félelmekhez hasonlította, melyek „az Erdély elszakítására törekvő magyarokkal” szemben nyilvánulnak meg.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki nagyközségben két héttel ezelőtt állt munkába két Sri Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A feszültségeket egy szombat délelőttre meghirdetett falugyűlésen próbálják oldani.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 31., 14:12
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Minden onnan kezdődött hogy”nu ne vindem tara” aztan jött hogy ungurii ne iau Ardealu ,aztan afara cu ungurii din tara aztán szembesülnek az illegális!!! migrációval is a határokon meg amigransok viselkedésével…lásd a Nagyvárad-Nagybánya vonalon történt eseményekkel,ami nagyon hasonlított a nyugati agresszív esemenyekre .El kene olvasni azokat a kommenteket ,amelyeket román emberek írnak.Nehogy már a ditróiak legyenek a hunyók…van nekik elég bajuk másokkal.

  • User
   Dátum: 2020. február 1., 20:02
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Neki mindegy ,a lényeg ,hogy megfeleljen a PC.nek. Nem a sri lankaiakon volna a hangsúly,minden a kapzsi tulajdonostól indult…ahogy ma kiderült ájulásig dolgoztatott nőket. 24 óran keresztűl ,túlórákat nem fizetett, fenyegetőzött stb.Ki kell vizsgáltatni az okokat ,a szerződéseket meg a kifizetéseket visszamenőleg.Most olvasom hogy a rendőrség is a ‘diszkriminációt’ akarja elrendelni a faluval szembe.Köszönjük csabika ‘ezt szépen megcsináltad a falubeliekkel es rokonaiddal szembe.

 • User
  Dátum: 2020. február 2., 11:04
  ÉRTÉKELÉS: 8

  El kell kergetni a falubol, de nem a Sri Lankaiakat,hiszen azok tenyleg nem hibasok, hanem az ilyen xarszekelyt mint ez a patron. Es ilyen meg sok van beloluk, minden egyes magyarlakta varoson es falun. Mostanaig miert toleraltatok oket, ha tudtatok, hogy xarmagyar aki ehberert ajulasig dolgoztatja a munkasait?! Mar akkor meg kellett volna adni neki a porciojat ! Es a tobbi ilyennek is, mas varosokban es falvakban, amig nem keso !!!

 • User
  Dátum: 2020. február 2., 18:15
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Régi komcsikból bankigazgatókat,parlamenti képviselőket,pártelnököket ,lopott pénzekből nagyvállalkozókat ,haveroknak gyárrészlegeket ,hiteleket osztogattak ,persze kaptak vissza bőven.Aztán ezeknél már olyan bő a lajbi ,hogy már szóba sem állnak az emberrel vagy ha igen nem is magas lórol ,hanem a zsiráf nyakáról.