Felhívás!

Visszatér a “szektorista”?

A dél-romániai Caracal város peremén történt borzalmas bűncselekmények kapcsán a belügyminisztériumi alkalmazottak egyik szakszervezete azt javasolja, állítsák vissza, hozzák létre ismét a körzeti, kerületi rendőr feladatkört.

A “szektorista milicista” fogalma a diktatúra éveiben vált ismertté, már az 1960-as években létezett. Az 1989. decemberi hatalomváltás után még egy ideig szerepelt a városi rendőrségek szerkezeti felépítésében, ennek alapján hogyha valakinek bejelenteni valója akadt a rendőrségen, legelőször a lakcímét kérdezték, és aszerint irányították valamelyik rendőrtiszthez, segédtiszthez.

A rendőrségi szakszervezet részletesen leírja a körzeti rendőr szolgálati feladatait, ezek között volt, illetve lenne az is, hogy naponta köteles legalább 6 órát eltölteni a saját körzetében. Meglátogatja a lakótársulásokat, az oktatási és másfajta intézményeket, adatokat gyűjt a lehetséges veszélyforrásokról, bűnözőkről, bűnözésre hajlamos személyekről. Békít, tanácsokkal segít, amikor szükség, továbbítja feletteseinek az olyan panaszokat, amelyek megoldásában nem illetékes, kapcsolatot tart a lakosság és különböző intézmények, önkormányzati hivatalok között, rendszeresen körjáratozik gyalog vagy autóval stb., stb. A szakszervezeti vezetők álláspontja szerint a caracali esethez hasonló helyzetekben is sokkal gyorsabb lenne a beavatkozás, a segítségadás esélye a körzeti rendőr által.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. augusztus 1., 9:29
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Igazuk van. Emlékszünk-e még arra mikor megszüntették? Tessék fellapozni az akkori véleményeket és értékeléseket. A hírmondó is cikkezett róla.