Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Visszaszorítanák a fatüzelést

A romániai Versenytanács azt javasolja az illetékes hatóságoknak, tegyenek erőfeszítéseket a földgázvezeték-hálózatok bővítésére, hogy minél több háztartásban, vidéki intézményben áttérhessenek a fafűtésről a gázfűtésre.

Hirdetés
Hirdetés

Az indoklás számszerű adatokkal is alátámasztja a javaslat észszerűségét. Rámutatnak, Romániában jelenleg 2,773 millió falusi házban fűtenek fával, ez a falvak, községek területén lévő lakóházak 85 százalékát jelenti. A fa tüzelőanyag egy gigakalóriájának háztartási költsége átlagosan 200 lejtől 349 lejig terjed, míg a gázfűtés esetében egy gigakalória 169-178 lej között mozog. Az elemzés arra is rámutat, a fás kályhák hőenergia-termelési hatékonysága 20-40 százalék, míg a villannyal vagy gázzal működő kályha 99 százalékos hatékonyságú. A csaknem 3 millió fafűtéses vidéki kályha füstje komoly légszennyezést jelent, és az sem mellékes – érvel a versenytanács -, hogy a tűzifa jelentősen drágult az utóbbi években.

A Versenytanács figyelemmel követi a tűzifapiacot, ebben az évben három céget (Forestar, Nico Paul, Saniral) bírságolt összesen 2,3 millió lejre a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Hivatal Neamt megyei területi igazgatóságának hatáskörébe tartozó faárverések során tapasztalt csalások, törvénytelenségek okán. Ugyanakkor a szakhatóság vizsgálatot indított hét fagazdálkodási nagyvállalattal szemben. Az a gyanú, hogy kartell-szerű háttér-megegyezéseket kötöttek a favásárlási és forgalmazási piac egymás közötti elosztására, valamint a közbeszerzési és árverési kiírásokra vonatkozóan. A gyanúsított cégek: Holzindustrie Schweighofer, Egger Románia, Kronospan Románia, Kronospan Szászsebes, Silva Logistic Services, Alredia, Lacul Codrilor.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.