Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Visszaperelte Adrian Năstase törvényhozói különnyugdíját

Visszaperelte Adrian Năstase törvényhozói különnyugdíját Románia

Megnyerte Adrian Năstase volt miniszterelnök a törvényhozói különnyugdíjának visszaszerzéséért indított pert.

Adrian Năstase hat parlamenti ciklusban volt képviselő az 1990 és 2012 közötti időszakban, így különnyugdíjban részesült, a törvényhozók speciális nyugdíjának eltörléséről szóló jogszabállyal azonban megvonták tőle ezt a juttatást, akárcsak több száz volt képviselő és szenátor társától.

Năstase perbe fogta emiatt a képviselőház főtitkárságát, és a bukaresti törvényszék neki adott igazat. Nem is dönthettek másképp a bírák, tekintve, hogy az alkotmánybíróság (CCR) idén májusban alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt.

A csütörtöki ítélet azt is kimondja, hogy Adrian Năstasénak meg kell kapnia a 2021 februárja és 2022. június 9-e közötti időszakra járó juttatást is.

A CCR-döntés a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől, azaz június 10-étől lépett életbe.

Adrian Năstase nem az egyetlen volt törvényhozó, aki peres úton visszaszerezte különnyugdíját. Hasonló döntést hozott a fővárosi törvényszék Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora vagy Ristea Priboi esetében is.

A parlament plénuma 2021 februárjában fogadta el a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvényt, 2022. május 5-én azonban az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a jogszabályt. Közben több száz volt képviselő és szenátor bírósághoz fordult különnyugdíja visszaszerzése érdekében.

(forrás: Agerpres, fotó: Adrian Năstase/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük