Felhívás!

Visszaköltözhetnek a lakók az egyik kiürített temesvári ingatlanba

Visszaköltözhetnek a lakók az egyik kiürített temesvári ingatlanba Románia

Visszaengedik a lakókat a hatóságok a temesvári Vaida Voievod utcában lévő ingatlanba, miután a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatai nem találtak mérgező anyagokat a kérdéses épületben.

A Temes megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közölte, a CBRN-csapatok méréseket végeztek a Vaida Vioevod utcában lévő épületben, és mivel nem találtak mérgező anyagokat, a lakókat visszaengedik az ingatlanba. Az a lakás, ahol a mérgező anyagokat észlelték, lezárva marad mindaddig, amíg a Közegészségügyi Igazgatóság szakértői átvizsgálják a helyet.

A temesvári Mioriţei utca 8. szám alatti tömbház szomszédságában lévő ingatlant azt követően ürítették ki és vizsgálták át, hogy kiderült, ugyanaz a cég végezte ott is a kártevőirtást, amely az előbbi ingatlanban. A Mioriţei utca 8. szám alatti tömbház lakói közül hárman meghaltak és többen kórházba kerültek, feltehetően az emberi életet is veszélyeztető kártevőirtó használata miatt. A szomszéd tömbházban egyetlen lakásban helyeztek el ilyen szert, ezt a lakást a hatóságok lezárták, és a teljes ingatlant kiürítették, 31 személynek kellett így távoznia otthonából.

A temesvári rendőrség in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, miután két gyermek és egy nő meghalt, 28 további személy pedig kórházba került ugyanabból a temesvári tömbházból.

A temesvári törvényszék kedden bejelentette, hogy a kártevőirtást végző cég tulajdonosát toxikus anyagokkal vagy termékekkel való kereskedés miatt is vizsgálják, miután az ügyön dolgozó ügyészek megállapították, hogy alumínium-foszfidot tartalmazó szert használt.

30 napos előzetes letartóztatásba helyezték a kártevőirtást végző cég tulajdonosát

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték kedd este Buţă Ioan Sorint, annak a kártevőirtó cégnek a tulajdonosát, amely a temesvári Mioriţei utcai tragédiát előidézte – nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek rendőrségi források.

A kihallgatását követően a rendőrök a hétfőről keddre virradó éjszaka őrizetbe vették a férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és toxikus anyagokkal vagy termékekkel való kereskedés gyanújával, miután két gyermek és egy nő meghalt, több személy pedig kórházba került ugyanabból a temesvári tömbházból, ahol cége kártevőirtást végzett a napokban.

Az ügyön dolgozó ügyészek szerint a cég egy Delicia – GASTOXIN nevű kártevőirtószert használt, amely alumínium-foszfidot tartalmaz. Ez egy rendkívül toxikus anyag, belélegzés esetén fatális lehet, használatához speciális engedély szükséges.

33 személyt, köztük 21 gyereket ápolnak még kórházban

Harminchárom személyt, köztük 21 gyermeket ápoltak még a temesvári kórházakban kedd este a kártevőirtás okozta tragédia nyomán, amelyben két kisgyerek és egy nő meghalt – tájékoztatott az egészségügyi tárca.

A minisztérium kedd esti közleménye szerint 9 személyt a Pius Brînzeu Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban, hármat a temesvári városi kórházban és 21 gyermeket a Louis Ţurcanu sürgősségi gyerekkórházban ápolnak.

Mindeddig 83 személy, 56 felnőtt és 27 gyermek jelentkezett orvosi vizsgálatra a három egészségügyi intézetben.

A kórházak és a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság információi szerint minden beutalt páciens állapota stabil, egyesek még mindig hányingerre panaszkodnak, de a vérvizsgálatok eredménye javulást mutat.

Az egészségügyi tárca döntése értelmében szerdán az Állami Egészségügyi Felügyelet képviselőiből álló vizsgálóbizottság is kiszáll a helyszínre, hogy ellenőrizzenek minden, az ügyhöz köthető dokumentumot és a közegészségügyi igazgatóság tevékenységét.

A bizottság javaslatára, a hasonló esetek megelőzése érdekében, a tárca törvénymódosítást kezdeményezett, miszerint a kártevőirtó szereket használó cégeknek engedélyeztetniük kell az általuk felhasznált anyagokat a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál.

Az egészségügyi minisztérium honlapján közvitára bocsátotta a jogszabálymódosítást.

A tárca közzé fogja tenni a vizsgálóbizottság következtetéseit – derül még ki a közleményből.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.