Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszahelyezték tisztségükbe a magyarellenes fogyasztóvédőket

Visszahelyezték tisztségükbe a magyarellenes fogyasztóvédőket Románia

Visszahelyezték tisztségükbe a nemrégiben elmozdított magyarellenes fogyasztóvédőket.

Hirdetés
Hirdetés

A fogyasztóvédelmi hatóság a honlapján már frissítette az adatokat, így a Brassó, Fehér, Hargita, Maros, Kovászna és Szeben megyét ellenőrző, brassói székhelyű központi regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élén újra Claudiu Sorin Susanu áll, a Kovászna megyei felügyelőséget pedig a „székely ízek” kapcsán elhíresült Mircea Diacon vezeti.

Az év elején Susanu-t a temesvári regionális főfelügyelőséghez, míg Diacont a Beszterce-Naszód megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére helyezték át. Az áthelyezéséről szóló rendeletet márciusban megfellebbezte, és első fokon pert nyert a fogyasztóvédelmi hivatal ellen. A hatóság nem fellebbezett az ítélet ellen, ezért a számtalan botrányba keveredett vezető visszakerülhetett Sepsiszentgyörgyre, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére.

Mint ismert Diacon lemondását több ízben kérték a háromszéki politikusok, mert túllépte a hatáskörét, ittasan kocsmai verekedésbe keveredett. Tavaly nyáron ittasan okozott balesetet, ám azóta az ügyészség nem emelt vádat ellene. A fogyasztóvédőnek korábban azért kellett távoznia a rendőrség kötelékéből, mert egy előzetes letartóztatásban lévő nő feljelentette nemi erőszak kísérletéért, a polgárőrségnél is felfüggesztették tisztségéből, mert erőszakosan viselkedett.

A hírhedt fogyasztóvédő több alkalommal tanújelét adta magyarellenességének. 2014-ben egy hentesárut forgalmazó székelyföldi céget arra szólított fel: tüntesse el áruinak címkéiről a „székely ízek” feliratot. A felügyelő akkor az MTI kérdésére kifejtette: székely ízekről csak az beszélhetne, aki „kóstolt már székelyt”.

Négy éve, 2015 augusztusában a fogyasztóvédő a sepsiszentgyörgyi taxik némelyikére ragasztott, SIC feliratú matricákat kifogásolta. Úgy vélte, a Székelyföldet jelképező matrica reklámnak minősül, amit csakis reklámszerződés alapján lehet a taxikra kiragasztani. Mircea Diacon az unitárius vallásórák résztvevői számára szervezett ingyenes székelyföldi táborba kiszállva egyebek között azt kifogásolta, hogy nincs román nyelvű táborszabályzat.

(Marosvásárhelyi Rádió/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük