Felhívás!

Viorica Dăncilă kormányfő újabb ügyvivő miniszterek kinevezésére tett javaslatokat

Viorica Dăncilă kormányfő újabb ügyvivő miniszterek kinevezésére tett javaslatokat Románia

Viorica Dăncilă kormányfő pénteken újabb ügyvivő miniszterekre küldött kinevezési javaslatokat Klaus Johannis államelnöknek, tájékoztattak hivatalos források.

Az említett források szerint a miniszterelnök Gabriel Leş védelmi minisztert javasolja ügyvivő belügyminiszternek, Daniel Suciu miniszterelnök-helyettest ügyvivő igazságügyi miniszternek, Nicolae Hurduc kutatási minisztert pedig ideiglenes oktatási miniszternek.

A kormányfő ugyanakkor ideiglenes jelleggel Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási minisztert bízná meg a környezetvédelmi tárca, Niculae Bădălău gazdasági minisztert az energetikai tárca vezetésével, míg Ştefan Oprea üzleti szféráért felelős miniszter a parlamenttel való kapcsolattartásért is felelne. A javaslat értelmében Alexandru Petrescu lenne a stratégiai partnerségekkel foglalkozó kormányfőhelyettes.

A források szerint a kinevezési javaslatok eljutottak a Cotroceni-palotába.

Az Agerpres forrásai szerint péntek este Viorica Dăncilă miniszterelnök újabb ügyvivő minisztert javasolt Klaus Johannis államfőnek a gazdasági kérdésekkel foglalkozó kormányfőhelyettesi tisztségbe, Eugen Teodorovici személyében.

Johannis azzal válaszolt a javaslatokra, hogy “az állami intézmények súlyos bénultságát, amelybe mindinkább belesüllyednek, az okozza, hogy Viorica Dăncilă kormányfő továbbra is ragaszkodik annak megtagadásához, hogy a parlament elé járuljon bizalmi szavazásra.”

“A mai kéréssel a kormányfő gyakorlatilag azt várja el, hogy szegjem meg az alkotmányt és járuljak hozzá az immár második ügyvivő miniszter kinevezéséhez az oktatási tárca élére, miután Daniel Breaz úr már betöltötte ezt a tisztséget az alkotmány 107. cikkelye által megengedett ideig, azaz 45 napig” – írja Johannis az Államelnöki Hivatal által kiadott közleményben.

Az államfő emlékeztetett, hogy a nemrég hozott határozatában az alkotmánybíróság világosan kijelentette, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormányból való kilépésével az ország elnöke csak a parlament előzetes jóváhagyásával nevezhet ki minisztereket.

“Nem is lett volna szükség azonban alkotmánybírósági döntésre ahhoz, hogy világos legyen, az alkotmányt be kell tartani. Ha jóhiszeműen cselekedett volna és tényleg el akart volna kerülni bármiféle gátoló tényezőt, Dăncilă asszonynak a parlament elé kellett volna mennie, hogy bizalmi szavazatot kérjen kormánya számára, ahogyan azt kértem tőle. Ha Dăncilă asszony most sem érti az alkotmánybíróság döntésének értelmét, elmagyarázom neki még egyszer, nyilvánosan: ahhoz, hogy minisztert nevezzen ki az oktatási tárca élére, meg kell jelennie a parlament előtt” – üzente Johannis a miniszterelnöknek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.