Vigyázat, radar!

Vigyázat, radar! Románia

Döntő kamaraként fogadta el tegnap a képviselőház azt a tervezetet, melynek értelmében táblákkal kell jelezni a sebességmérő rendőrségi járművek jelenlétét a közutakon.

A jogszabály szerint a figyelmeztető táblákat a traffipax előtt 500-1000 méterre kell kihelyeznie az utat kezelő hatóságnak helységen belül, a rendőrség igénylésére. Helységen kívül ez a távolság 2-4 kilométer lehet. A törvény arról is rendelkezik, hogy kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni, és ezeknek az autóknak jól látható helyen kell állomásozniuk. Egy másik előírás szerint a mobil (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni, de azokat is jelezni kell.

A tervezetet negatívan véleményezte a kormány, és a Mentsétek meg Romániát Szövetség törvényhozói sem támogatták a parlamentben. Ez utóbbiak úgy vélik, ezentúl növekedni fog a gyorshajtók száma (ez nem feltétlenül igaz, mivel az új radarok tovább „látnak”, mint amekkora távolságra ki kell helyezni a táblákat – szerk.). A KRESZ-t módosító indítványt a szenátus korábban már elfogadta, a képviselőház döntő kamaraként szavazott róla.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 8., 8:53
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ekkora baromságot! Még egy példa arra, hogy nálunk bátorítják a szabályszegést. Nem az lenne a lényeg, hogy elkapják azokat az autósokat, akik a száguldással fenyegetik a többiek épségét/ életét? Nem kérem, messziről üzenünk nekik, egy kicsit vedd le a lábad a gázról s utána hajthatsz mint az őrült. Megáll az ember esze!!!

 • User
  Dátum: 2018. július 8., 11:02
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Minden egyes civilizált országban tábla jelzi a radarok jelenlétét. A cél ne adni lehetőséget a rendőröknek, hogy bokrok mögé lapulva levadásszák a sofőröket, s utána megfejjék őket. Továbbá: minél több tábla lesz feltéve (meglátod: szinte mindenütt), annál kevesebb rendőrre, illetve radarozóra lesz szükség, mert a tábla láttán eleve leveszed a lábad a gázról…