Hirdetés
Hirdetés

Victor Negrecut javasolja európai biztosnak Viorica Dăncilă

Victor Negrecut javasolja európai biztosnak Viorica Dăncilă Románia

Viorica Dăncilă távozó kormányfő Victor Negrescu volt európai ügyekért felelős minisztert javasolja az európai biztosi tisztségre.

Hirdetés
Hirdetés

Az információt Negrescu kedden megerősítette az Agerpres hírügynökségnek, miután Viorica Dăncilă bejelentette ezt Kolozs megyei látogatásán.

“A Dăncilă-kormány őt javasolja Brüsszelbe küldött levelében” – mondta a leváltott miniszterelnök az újságírók azon kérdésére, hogy Victor Negrescu-e az új javaslat az európai biztosi tisztségre.

Dăncilă szerint a volt miniszternek megvan a szükséges tapasztalata egy ilyen tisztség betöltéséhez.

“Igen, Victor Negrescu egyike a lehetőségeknek, figyelembe véve, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik: volt európai parlamenti képviselő, volt európai ügyekért felelős miniszter” – magyarázta Viorica Dăncilă.

Johannis: a leváltott miniszterelnöknek nincs legitimitása, hogy európai biztost javasoljon

Viorica Dăncilă leváltott miniszterelnöknek semmilyen legitimitása sincs, hogy európai biztost javasoljon Románia részéről – nyilatkozta kedden Klaus Johannis. Az államfő felszólította a távozó miniszterelnököt, hogy semmi ilyen jellegű javaslatot ne terjesszen elő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének.

“Viorica Dăncilă leváltott miniszterelnök nem hajlandó megérteni, hogy miniszterelnöki státusának elvesztésével elvesztette minden legitimitását, hogy bármilyen javaslatot tegyen a romániai európai biztosi tisztségére. Ismételten felszólítom Viorica Dăncilát, hogy ne nevesítsen senkit erre a tisztségre, és semmi ilyen jellegű javaslatot ne terjesszen elő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének. Ha egy olyan kormány nevezi ki az európai biztost, amelynek semmilyen erre vonatkozó alkotmányos jogköre nincs, az egy felelőtlen gesztus, amely egyaránt arcátlanság a román állampolgárokkal és az európai partnerekkel szemben” – idézi Johannist az elnöki hivatal közleménye.

Meglátása szerint csak egy új, a parlament által beiktatott kormány rendelkezik teljes legitimitással, de kötelezettséggel is, hogy sürgősen javaslatot terjesszen elő az európai biztos személyét illetően.

“Az, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) késlelteti a parlamentben az új kormány beiktatásához vezető eljárásokat, nem tesz egyebet, mint tovább rontja országunk hitelességét, amelyre már eddig is negatív hatással volt a Dăncilă-kormány” – tette hozzá az államfő.

Dăncilă: az európai biztos kinevezése a kormány kötelessége

Tájékoztatom Klaus Johannis államfőt, hogy a romániai európai biztos kinevezése a kormány kötelessége – mondta kedden Viorica Dăncilă.

“Láttam Johannis elnök dühös kirohanását az Európai Bizottság romániai biztosának kinevezése kapcsán, amely nem más, mint egy újabb kísérlet az ország érdekeinek szabotálására. Tájékoztatom Klaus Johannis államfőt, hogy a romániai európai biztos kinevezése a kormány sürgős kötelessége, amelyet kifejezetten kér levelében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Ezt Iohannis elnök is tudja, ám ő úgy dönt, hogy választási célokból félrevezet egy egész országot. Szégyenletes és kockázatos Románia érdekei és imázsa szempontjából. Tehát, függetlenül attól, hogy Johannisnak megfelel-e vagy sem, ez a természetes és tisztességes folyamat, amelyet országunknak követnie kell. Victor Negrescu, még ha nem is minősül “Johannis biztosának”, az európai ügyek volt minisztere és az Európai Parlament volt tagja, tökéletes szakember, nagy tapasztalattal rendelkezik az európai intézményekben, és teljes mértékben bízom benne, hogy sikeresen tudná teljesíteni ezt a megbízást” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Viorica Dăncilă.

A távozó miniszterelnök csatolta posztja mellé azt a levelet, amelyben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke felszólítja, hogy ‘haladéktalanul’ nyújtsa be európai biztosi javaslatát.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük