Felhívás!

Verselemzést kaptak a román érettségin a diákok

Verselemzést kaptak a román érettségin a diákok Románia

Az idei érettségi írásbeli szakasza hétfőn kezdődött el a román nyelv- és irodalom vizsgával. A tételeket és azok javítókulcsait délután a tanügyminisztérium honlapján tették közzé.

A reálosoknak, illetve azoknak, akik művészeti, illetve szaklíceumokban végeztek – a tanítóképzősök kivételével -, a harmadik tételhez egy esszét kellet írniuk George Bacovia vagy Lucian Blaga egy költeményéről – az edupedu.ro információ szerint. Azoknak, akik humán profilú líceumban végeztek, az utolsó tételhez egy esszét kellett írniuk Tudor Arghezi vagy Ion Barbu költeményeiről.

A végzősök a második tételhez egy érvelő esszét kellett írniuk Mihail Sadoveanu egyik szövegének elbeszélőmódjáról. Egy másik verzióban a diákok egy beszéd megtartása előtti felkészülés fontosságáról kellett érvelő esszét írjanak.

Az első tétel A pontjánál öt feladatot fogalmaztak meg George Panu Amintiri de la Junimea din Iași c. művének részletével kapcsolatban.

A reálosok tételének javítókulcsa itt, míg a vizsgatételük itt érhető el. A humán szakosok javítókulcsa pedig itt, a tételük meg itt érhető el.

Ahhoz, hogy valaki átmenjen az érettségin az szükséges, hogy minden vizsgáján legalább 5-öst érjen el és a jegyei átlaga meghaladja a 6-ost. Kedden az anyanyelvi vizsgákkal folytatódik az érettségi.

A végső eredményeket július 13-án teszik közzé.

(Transindex/Edupedu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.