Felhívás!

Verespatak ismét téma

Teodor Meleșcanu külügyminiszter szerint törvényes eljárások megszegésével terjesztették fel az UNESCÓ-hoz Verespatak világörökségi jelölését, mert azt csak az akkori kulturális miniszter küldte el a nemzetközi szervezethez, a miniszterelnök és a kormány jóváhagyása nélkül, írja az MTI.

 

Meleșcanu szerint az idei év elején, a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Șuteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Meleșcanu szerint a pályázatot sem Cioloș, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett a kormánynak át kell gondolni, mit akar védelmezni Verespatak térségében, hiszen a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket. Meleșcanu szerint Romániának nagy gondot jelent, hogy a kanadai Gold Resources, amely Verespatakon és környékén ciántechnológiás nemesfém-kitermelést akart indítani, 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 éves jogi és adminisztratív huzavona után sem kapták meg a kitermelési engedélyt.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke szombaton úgy vélte, nehezen tudja elképzelni, hogy ismét napirendre kerüljön az aranybánya megnyitását elősegítő 2013-as törvénytervezet, amelyet a parlament elutasított. Amint arról írtunk, Mihai Tudose miniszterelnök szerdán kijelentette, Románia visszavonja Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó pályázatát, ellenkező esetben végleg ellehetetlenül az ottani arany- és ezüstkészletek kitermelése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.