Hirdetés
Hirdetés

Venezuelai válság: Románia is elismerte Guaidó ideiglenes elnökségét

Venezuelai válság: Románia is elismerte Guaidó ideiglenes elnökségét Románia

Az európai uniós tagállamok többségéhez hasonlóan az EU tanácsának soros elnökségét ellátó Románia is elismerte pénteken Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetőjét a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Johannis államfő az EU-tagországok külügyminisztereinek múlt heti bukaresti informális tanácskozása után szólította fel a külügyminisztériumot: készítsen sürgős elemzést a venezuelai válsághelyzetről, és tegye egyértelművé a Románia által képviselt álláspontot. Az elnöki hivatalba pénteken megküldött, a román miniszterelnök által is jóváhagyott elemzést, amely Juan Guaidó ideiglenes elnökségének elismerését javasolta, azonnal jóváhagyta a román külpolitikai döntések meghozatalában alkotmányos hatáskörrel rendelkező államfő – derül ki az elnöki hivatal tájékoztatásából.

Klaus Johannis kifejezte meggyőződését, hogy Romániának határozott, gyors és megalapozott álláspontot kell képviselnie minden fontos külpolitikai kérdésben, kiváltképp most, amikor az EU soros elnöki tisztségét is ellátja.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnöki hivatal közleménye értelmében a döntés meghozatala előtt az államfő alaposan mérlegelte a helyzetet politikai-diplomáciai és jogi szempontból egyaránt, ugyanakkor azt is figyelembe vette, hogy az európai uniós tagországok többsége, valamint Románia számos szövetséges és partnerországa is elismerte Juan Guaido ideiglenes elnökségét.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU külügyminisztereinek múlt heti egyeztetése után Bukarestben jelentette be, hogy az unió nemzetközi kontaktcsoport megalakításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását, megteremtendő az előrehozott demokratikus elnökválasztás megszervezéséhez szükséges bizalmi légkört.

Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, ezzel szemben az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Finnország, Luxemburg, Portugália, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Csehország és Bulgária, illetve a latin-amerikai országok zöme is elismerte az ellenzéki házelnököt Venezuela ideiglenes elnökeként.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük