Védelemben jók vagyunk

Románia teljesíteni tudja védelmi területen a nemzetközi szövetségeseivel szemben tett vállalásait az idei állami költségvetés tükrében, amely a védelmi minisztériumnak GDP-arányosan 2 százalékot biztosít – jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő.

Az elnök a védelmi minisztérium évértékelője alkalmából tartott értekezleten vett részt, és mondott beszédet. Leszögezte, a tárca számára előirányzott, GDP-arányosan 2 százalékos költségvetés megteremti az előfeltételeit a vállalások teljesítésének. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy „a célok teljesítéséhez felelős és időszerű szervezési és menedzseri intézkedésekre is szükség van”. Johannis nyomatékosította, a célok teljesítéséhez létfontosságú a védelmi szaktárca és a külügyminisztérium szoros együttműködése.

Sorin Grindeanu miniszterelnök bizakodásának adott hangot, hogy a védelmi minisztériumnak biztosított költségvetés „biztos talajt” jelent a hadsereg gyors ütemű korszerűsítéséhez. Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is úgy vélte, a következő tíz évben Romániának minimum GDP-arányosan 2 százalékos költségvetést kell biztosítania a honvédelemre. Gabriel Leș védelmi miniszter elmondta: az ország képes megbirkózni a régiót érintő sokrétű biztonsági fenyegetésekkel, és Bukarestnek kötelessége hatékony, a regionális viszonyokhoz alkalmazható hadsereget fenntartani. Hozzátette: a jó képességű hivatásos katonák utánpótlása szempontjából kihívást jelent egyebek mellett a hanyatló demográfiai helyzet, valamint a civil pálya által jelentett konkurencia.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.