Van az a harminc ezüst

Fizetségért cserébe írta meg a román korrupcióellenes ügyészséget (DNA) és annak munkáját elmarasztaló levelét Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök jelenlegi ügyvédje – jelentette a Politico című brüsszeli hírportál.

A hírportálnak az ügyvéd megerősítette: a Klaus Iohannis román elnöknek, valamint Viorica Dăncilă kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek is elküldött levelét a Freeh Group International Solutions nevű nemzetközi tanács­adócég megbízásából írta.
A portál szerint az amerikai kormányzat hivatalos álláspontját nem tükröző levelet egyes román politikusok arra használják fel, hogy a korrupcióellenes ügyészség erejét gyengítsék. A cikkben megemlítették az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselőjének nyilatkozatát, amely szerint Románia a jogállamiság és az intézmények függetlenségének tekintetében válságközeli szinthez közeledik, azonban a Giuliani és a Freeh által képviselt szempontok ellentétesek az Egyesült Államok kormányának hivatalos álláspontjával.
A külügyminisztérium egyik szóvivője a Politicónak úgy nyilatkozott, hogy Románia egészen a közelmúltig jelentős előrelépést tett a korrupció elleni küzdelemben, és hatékonyan cselekszik a jogállamiság kialakításáért. Bátorítjuk a románokat, hogy kövessék ezt az utat – idézte a neve elhallgatását kérő szóvivőt a brüsszeli hírportál.
Rudolph Giuliani hétfőn nyilvánosságra került levelében a romániai jogállamiság állapota miatti aggodalmának adott hangot. Úgy vélte: Románia jelentős lépéseket tett a Ceaușescu-diktatúra bukása után a törvények betartatása és a jogállamiság felé. Ezeket a lépéseket azonban aláaknázták a Laura Codruța Kövesi által vezetett romániai korrupcióellenes ügyészség túlkapásai. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.