Felhívás!

Választói bejelentkezés új határideje

Constantin Mitulețu-Buică, a romániai Állandó Választói Hatóság (AEP) elnöke augusztus 30-án bejelentette, határozattervezetet fogalmaztak meg azzal a céllal, hogy 4 nappal meghosszabbítsák a határidőt, amíg a külföldi lakhellyel, lakcímmel rendelkező román állampolgárok hivatalosan bejelenthetik szavazási szándékukat a novemberi államelnök-választásra.

A javasolt új határidő 2019. szeptember 15., vasárnap, 23 óra 59 perc 59 másodperc. Azért ez a furcsa határidő, mert a bejegyeztetési kérvényt elektronikus postán kell elküldeni a votstrainatate.ro internetes honlapra, és a számítógépes művelet sikere egy másodpercen is múlhat, kifuthat a határidőből. 

A regisztrációnál kétféle lehetőség (opció) adódik. A külföldön élő román állampolgár vagy levélben szavaz (Alegator în străinătate prin corespondență), a módszer szabályait betartva, vagy pedig személyesen, az urnáknál, a lakcímének megfelelő szavazókörzetben, helyiségben (Alegător în străinătate la o secție de votare). 

A határidő meghosszabbításának több indoklása is van, az elsődleges nyilván az, hogy augusztus 30-ig alig három-négyszázzal haladta meg a 30 ezret a regisztrációk száma, noha a módszer szorgalmazói ennek tízszeresére számítottak. A két opció közötti arány majdnem pontosan 50-50 százalék, a levélszavazók száma alig négyszázzal volt több urnákhoz készülők számánál.

Az Állandó Választói Hatóság elnöke reményét fejezte ki, hogy a romániai nyaralásukból, hazalátogatásukból külföldi lakhelyeikre visszatérő felnőttek közül még nagyon sokan regisztrálnak a szeptember 15-i határidőig. Amennyiben a bejegyeztetésüket kérő román állampolgárok száma nem emelkedik jelentősen, marad az a remény, hogy a látszólagos közömbösséget, avagy visszafogottságot ellensúlyozza az a határozat, miszerint a külföldi szavazókörzetek az elnökválasztás első fordulójában november 8-án, 9-én és 10-én nyitnak, a második fordulóban 22-én, 23-án és 24-én. Természetesen, a szavazókörzetekben azok is voksolhatnak, akik nem regisztráltak, nem vették figyelembe ezt a lehetőséget. Az Állandó Választói Hatóság hivatalos tájékoztatójának a szövege három felkiáltójellel viszont arra figyelmeztet, hogy törlik a romániai választói jegyzékről azoknak a román állampolgároknak a neveit, akik külföldön regisztrálnak az elnökválasztásra. 

(bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.