Hirdetés
Hirdetés

Úzvölgyi katonatemető: még nem vonták felelősségre az erőszakos behatolókat

Úzvölgyi katonatemető: még nem vonták felelősségre az erőszakos behatolókat Románia

A román hatóságok három hét elteltével sem vonták felelősségre az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történt erőszakos behatolás elkövetőit, míg a békés imalánc magyar szervezői közül kettőt is tetemes pénzbírsággal sújtottak.

Hirdetés
Hirdetés

A Krónika napilap és a Maszol.ro hírportál egyaránt a Bákó megyei rendőrséghez fordult, és arról érdeklődött, miként áll az úzvölgyi hadi temetőben történt incidensek kapcsán indult nyomozás ügye.

Arra voltak kíváncsiak, hogy lezárták-e a vizsgálatot a betonkeresztek és az emlékmű fekete műanyag fóliával való letakarása, a George Simion román aktivista állítólagos bántalmazása, valamint a június 6-i temetőfoglalás idején tapasztalt erőszakos cselekmények ügyében, és ha igen, felelősségre vonták-e a tetteseket. A rendőrség válaszából annyi derül ki, hogy mindhárom esetben zajlik a nyomozás. Nem közölték, hogy hány gyanúsított van az ügyben, és hányat sikerült azonosítani közülük.

A Krónika megállapította: a Bákó megyei nyomozó hatóságoknak huszonkét nap sem volt elegendő arra, hogy felelősségre vonják az úzvölgyi katonatemetőben randalírozó románokat, ezzel szemben az ortodox emlékmű és a betonkeresztek felavatását békés eszközökkel, imádkozva megakadályozni próbáló magyarokat rekordidő alatt megbírságolták.

Felidézték, hogy a Hargita megyei csendőrség 3 ezer lejjel bírságolta meg Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően. Grümanhoz hasonlóan a Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolták 3 ezer lejre.

A Maszol.ro a héten közölte, hogy a helyszínen készült többórányi videó végignézése, valamint több száz Facebook-profil és több ezer bejegyzés átböngészése után az újságíróknak sikerült azonosítaniuk a június 6-i úzvölgyi incidensek főszereplőit. A portál megállapította, hogy az erőszakos cselekmények fő hangadója a Dinamo Bukarest labdarúgócsapat 19 fősre becsült különítménye volt. Ennek néhány tagját a portálnak sikerült név szerint azonosítania. Hozzátették: a randalírozók legalább egy hétig semmit nem osztottak meg az úzvölgyi katonatemetőnél történtekről, de – a portál feltételezése szerint – amikor látták, hogy senki nem háborgatja őket, felbátorodtak, és elkezdték posztolgatni a Hargita megyei sírkertben készült fotókat.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük