Felhívás!

Ultramodern határvédelmi eszközök

Ultramodern határvédelmi eszközök Románia

A november 9-i versenytárgyalási eredményhirdetéskor vált hivatalossá az, hogy az Ilfov megyei székhelyű  Magus Protect Technologies cég 14 korszerű védelmi, megfigyelési készüléket szállít a román határrendészetnek.

Az eszközök lényege műszaki szempontból az, hogy a hatótávolságon belül (legfeljebb 50 m) lévő személyeket szívverésük alapján észleli, azonosítja. A határőröknek tehát nem kell föltétlen látniuk, illetve lámpával, lézersugárral stb. keresniük a sötétben rejtőző, a határon átjutni próbáló személyeket. A készülék nyilván a járművekben, rakomány között, alatt rejtőzködő embereket is  gyorsan leleplezi. Állat szívverését is jelezheti, de hamar tisztázódhat, hogy nem emberről van szó.

Egy szívdobogás-azonosító készülék ára eléri a 130 ezer eurót. Korszerűségben s hatékonyságban az új eszközök megfelelnek a Schengeni Egyezménynek, az Európai Unió határvédelmi direktíváinak és a román határvédelmi, nemzetbiztonsági stratégiának.

Mellékesen azt is közli a román sajtó, hogy a versenytárgyalást elnyerő cég és számos cégtárs működése, tulajdona, irányítása, ügykezelése stb. közvetlenül vagy közvetve kapcsolódik bizonyos román nemzetbiztonsági szervek volt tisztségviselőihez vagy családtagjaikhoz, baráti, üzlettársi köreikhez.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.