Felhívás!

Újabb medvét lőttek ki

A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász tegnap délelőtt egy medvét, mely hajnalban több portára is betört a városban – írja az MTI.

A hím medve tegnap reggel tévedt Hargita megye székhelyére, ahol több portára is a kerítéseket letépve jutott be, és az egyik gazdaságban elpusztított egy kecskét, melyet az iskola udvarára hurcolt, és ott lakmározott belőle. A Székelyhon helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a környéket csendőrök és rendőrök vették körül, míg elkészült az a dokumentáció, amellyel a környezetvédelmi minisztériumhoz folyamodhattak az állat kilövési kérelmével.

A medve többször is elaludt egy-egy portán, majd pedig az Octavian Goga Főgimnázium udvarán. A hatóságok a környéken mindenkit csendre intettek, hogy az állat lehetőleg maradjon nyugodt a minisztériumi kilövési engedély kibocsátásáig. Az engedély végül déltájban érkezett meg, és ez alapján a Szilos Vadásztársulat egyik tagja egy jól célzott lövéssel az iskolaudvaron teríthette le az állatot.

Amint arról többször írtunk, gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. augusztus 22., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Jovo het kozepeig megfogalmazzuk azt a peticiot melyet minden egyes romaniai megyeben alairatunk az erdekeltekkel es amelyben kerni fogjuk az RMDSZ torvenyen kivul helyezeset Romaniaban a roman parlamenttol.Mivel mind magyar szarmazasu roman allampolgarok inditvanyozzak ezt a kerelmet,hatha ezuttal sikerulni fog.Mert az RMDSZ nem azert alakult,hogy medveket gyilkoltasson es hegyeink termeszeti kincseit es vadvilagat pusztitsa.A kervenyt az Europai Unio Tanacsahoz is el fogjuk kuldeni.

 • User
  Dátum: 2018. augusztus 22., 13:21
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Megint kiralyi tobbest hasznalsz. Jo lenne mar pontositani, ki az a “mi”, mert en ketlem, hogy lenne tarsad egy ilyen mervu nyeletlensegben…