FRISSÍTVE: Újabb kórházi fertőtlenítőszer-botrány? Házkutatásokat tart a rendőrség

FRISSÍTVE: Újabb kórházi fertőtlenítőszer-botrány? Házkutatásokat tart a rendőrség Románia

Kórházi fertőtlenítőszerek előállításával, importálásával és forgalmazásával foglalkozó cégek székhelyén és magánszemélyeknél tart házkutatást a román rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztálya Bukarestben, valamint Ilfov és Prahova megyében.

Az ügyben csalás, magánokirat-hamisítás, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsítása miatt indult eljárás.

A gyanú szerint 2018 folyamán az érintett cégek olyan fertőtlenítőszereket állítottak elő és adtak el több hazai kórháznak, amelyek nem rendelkeztek megfelelő baktériumölő képességgel.

Mint ismert, a legfőbb ügyészség 2017 márciusában vádat emelt a Hexi Pharma vállalat ellen 340 rendbéli (ezek közül hét esetben rendkívül súlyos következményekkel járó) csalás, hamis okirat tudatos felhasználása (61 esetben), valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való részvétel miatt.

Flori Dinut, a vállalat vezérigazgatóját első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék.

FRISSÍTÉS: Több mint harminc kórház használta a nem megfelelő hatású fertőtlenítőszereket

Az ország több mint harminc kórházában használták azokat a nem megfelelő hatású fertőtlenítőszereket, amelyek ügyében kivizsgálást indított a rendőrség – mondta kedden az egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea hangsúlyozta, nem baktérium-, hanem gombaölő hatású fertőtlenítőszerekről van szó, amelyeket azonnal visszavontak, amint rendellenességeket tapasztaltak velük. Ezekre az egészségügyi intézményekben és szépségszalonokban használt fertőtlenítőszerek ellenőrzése nyomán derült fény. Összesen 15 készítményt vizsgáltak meg a szaktárca ellenőrei, és három esetében merültek fel problémák, azaz nem bizonyultak kellőképpen hatásosaknak, amit egy második teszt is megerősített. Ezt követően a minisztérium bűnvádi feljelentést tett az ügyben egy bukaresti, valamint egy Prahova megyei vállalat ellen – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, a közegészségügyi igazgatóságok azonnal elrendelték a termékek visszahívását. Bukarestben 108 liter, Prahova megyében ötezer liter még fel nem használt fertőtlenítőszert találtak.

Pintea szerint az ország több mint harminc kórházában használták ezeket a készítményeket a felületek és orvosi eszközök fertőtlenítésére, utóbbiakat azonban minden esetben sterilizálni is kell, így “ha az érvényben levő szabályok szerint járnak el, mindez nem jelenthet veszélyt a páciensek egészségére”.

A cégeket megbírságolták 35 ezer lejre, de az egészségügyi minisztérium illetékesei nem tudták felvenni velük a kapcsolatot, mert nem sikerült a vállalatok ügyintézőinek nyomára bukkanniuk – mondta még a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.