Felhívás!

Új hivatalos nyelv Erdélyben?

A Román Parlament szenátusa közvitára bocsátotta azt a törvénytervezetet, amely elfogadása esetén hivatalos nyelv rangjára emelné a süketnéma jelbeszédet. Ez lehetőséget kínálna arra is, hogy a romániai és erdélyi süketnéma gyermekek, ifjak, felnőttek számára különleges iskolai oktatást és tanulmányi vizsgarendszert kidolgozzanak, alkalmazzanak.

Az indoklás értelmében a születésüktől fogva siket és (vagy) néma gyermekek nagy hátrányban vannak az óvodában és főleg az iskolában, ahol az írásbeli vizsgáik az általános szabályok szerint zajlanak.

Az utóbbi két évtizedben a hallássérült gyermekeknek, ifjaknak csupán egy (!) százaléka tudta befejezni a tanulmányait, zömük elbukott a kis vagy nagy érettségin, tehát a nyolcadik vagy tizenkettedik osztály végén, ha egyáltalán eljutottak odáig. A törvénytervezet szövegében anyanyelvként is meghatározott siketnéma jelbeszéd LSR (Limbajul Semnelor Romane) kóddal jelenne meg az oktatási hálózatok vizsgalapjain.

A jelnyelv 2009 óta hivatalos nyelv Magyarországon, ennek példáját követné Románia. A jelnyelvnek, avagy jelbeszédnek sajátos hangtana, alaktana és mondattana van, amely nyilván annak függvényében változik, hogy a süketnéma személy szülei milyen nemzetiségűek, milyen anyanyelvűek, és az oktatókörnyezetben (országban, régióban) melyek a használt nyelvek.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.