Felhívás!

Turcan: minden tanulónak biztosítani szeretnénk a délutáni foglalkozást

Turcan: minden tanulónak biztosítani szeretnénk a délutáni foglalkozást Románia

A kormány részéről megvan a szándék, hogy Románia minden diákjának biztosítsák a délutáni foglalkozást, azaz az Iskola utáni iskola (“After school”) programot – nyilatkozta szerdán Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.

Turcan szerint az After-school programot az egész országra tervezik kiterjeszteni, és nemcsak az iskolákra, hanem a magánszférára is. A program keretében a szülők európai alapokból és az államkasszából közösen finanszírozott, kifejezetten nevelésre-oktatásra fordítható ajándékjegyeket (vouchereket) kapnának.

Az ajándékjegyeket a szülők tetszés szerint kiválasztott, iskolában vagy iskolán kívül tartott délutáni foglalkozásokra fordíthatják majd gyermekük számára.

Az After-school programot jövő tanévtől vezetnék be – mondta a kormányfőhelyettes.

Eltörölnék a megyeközi közszállításra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet

Ha a parlament nem törli el a megyeközi közszállításra vonatkozó 2019/51-es sürgősségi kormányrendeletet, a kormány felelősséget fog vállalni ezért, jelentette ki szerdán Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.

“A közszféra szolgáltatásainak sorába kell emelni a tanulók és pedagógusok települések közötti szállításának kérdését. Az ingázó diákoknak biztonságos közszállításra van szükségük, hogy ne veszélyeztessék életüket autóstoppal. Nem kérhetjük azt a tanulóktól, hogy jól teljesítsenek az iskolában, ha nem biztosítunk számukra biztonságot és decens körülményeket a tanuláshoz” – fejtette ki Turcan az Agerpres hírügynökségnek elküldött közleményben.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a kormány támogatást nyújt a helyi önkormányzatoknak abban, hogy minél sürgősebben megoldják a helyzetet azokban a tanintézményekben, ahol az illemhelyek még mindig az udvaron vannak.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor közölte, hogy riasztóak a kedden közzétett PISA-eredmények.

“Világos, hogy nem lehetnek jól felkészült diákjaink, ha nincsenek jól felkészült tanáraink. Gyakorlatba kell ültetnünk a ‘Művelt Románia’ projektet és módosítanunk kell a törvényeket, hogy a Klaus Iohannis elnöki mandátuma alatt a Cotroceni-palotában elfogadott alapelvek gyümölcsözzenek. Sürgősen hatályba kell helyezni a pedagógiai mesterképzést, amelyet a parlamentben támogattunk” – mutatott rá a kormányfőhelyettes.

Turcan szerint 55 ezer tanító és általános iskolai tanár fog részt venni továbbképzésen, amelynek célja a tanítási módszerek tökéletesítése.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 4., 19:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  wtf?!
  Nem azt mondták csökken a nappali órák száma?!
  Ebben a világban nem kell a suli,ha vki tanul,az elkezd gondolkodni és minimálbérért nem fog gürcölni,sem szavazóbari nem lesz!!!! Ide Pisa oda pista 20/30 éve sem volt jobb a suliban. Most több a tenni akaró pedagógus,sok gyerek felkészültebb mint szüleik,több információ birtokában van,de ellehetetlenítik az ilyen hozzánemértők a barmolásaikkal!
  Az iskolák felében a diák ingázik,ott ,hogy oldják meg a szállításukat,étkeztetésüket,vagy üres hassal vár estig amig hazaér?!

 • User
  Dátum: 2019. december 4., 19:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  After scool,Rose,du tevékenységek stb barmolások mesterfokon!
  Ha van értelme érveljenek!
  Szomorú,h sok gyerektelen primadonna dönt a szegény szülő helyett!
  Mindenre kupont/vouchert adnak,ez olyan mint a segélyek 90 től errefele amivel a nép 1 részét rákaptatták a segélyesre!
  Fizetések kellenek,hogy az ember tudjon élni,tudja nevelni a családját tisztességesen!