Hirdetés
Hirdetés

Törvénytervezetet dolgoz ki a különnyugdíjakról a kormány

Törvénytervezetet dolgoz ki a különnyugdíjakról a kormány Románia

Törvénytervezet készül a különnyugdíjakról, egyeztetések zajlanak erről az Európai Bizottsággal – mondta hétfőn a munkaügyi miniszter.

A parlamentben nyilatkozó Marius Budăi emlékeztetett: Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egyaránt leszögezték, hogy a különnyugdíjakat nem sürgősségi kormányrendelet, hanem törvény fogja szabályozni. Erről egyeztetések zajlanak az Európai Bizottsággal, és az uniós testület nem ragaszkodik annyira a december 31-ei határidőhöz, inkább ahhoz, hogy a tervezet tartsa tiszteletben az országos helyreállítási tervben rögzített vállalásokat – magyarázta.

Budăi kijelentette, “abszolút nem áll fenn” az a veszély, hogy Románia emiatt támogatási összegeket veszítsen el, ugyanis az Európai Bizottság kezdeményezte a tárgyalásokat a különnyugdíjak szabályozásáról.

Kérdésre válaszolva elmondta: a parlamenti képviselők, szenátorok és helyi választott különnyugdíjának szabályozása nem szerepel az országos helyreállítási tervben, de ezekről is törvénytervezetet dolgoz ki a kormány, amit a parlament elé terjeszt.

A munkaügyi miniszter ismét megerősítette, hogy a minimálnyugdíj 1125 lejre nő január elsejétől, és januárban a kisnyugdíjasok két részletben fizetendő támogatásának első részletét is átutalják. E szerint az 1500 lejnél kevesebb nyugdíjra jogosult személyek az 1000 lejes, az 1501 és 2000 lej közötti nyugdíjra jogosultak a 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjra jogosultak a 600 lejes támogatásnak a felét kapják meg a jövő év első hónapjában. 

forrás: Agerpres

fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 20., 13:01
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Az orszagot csodbe vivoket specialis nyugdijba reszesiteni”ez jelenti hogy maffiozo vagy”.Iliescu,Constantinescu,Basescunak milyen erdemeket szereztek hogy eletuk vegeig millio euros juttatasba reszesuljenek?Meg a nyugdijaikon kivul ???