Felhívás!

Történelmi lehetőség előtt állunk

Történelmi lehetőség előtt állunk Románia

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke háromnapos erdélyi látogatásának első napján, Kolozsváron a közelgő európai parlamenti választások tétjéről, az erős és közös magyar képviselet fontosságáról beszélt. Történelmi fordulópontnak nevezte a közelgő választásokat, arra buzdítva az erdélyi magyarokat, hogy éljenek a lehetőséggel.

 

– Miniszterelnök úr, erős Európát, fejlődő Erdélyt kívánunk. Európa változások előtt áll, reformokra van szükség, milyen esélyt lát arra, hogy az őshonos kisebbségeket védő keretszabályozás része legyen ennek a folyamatnak és elfogadásra kerüljön?

– Valóban nagy változások várhatók az európai politikai életben, ennek szerintem az Erdélyben élő magyarok, Romániában élő magyarok és a magyarországi magyarok egyaránt nyertesei lehetnek. Jó esélyt látok arra, hogy – nem holnap reggel következik ez be, de – az őshonos kisebbségek jogainak a szabályozása, a rájuk irányuló figyelem, az őket támogató politika minőségében komoly változások várhatók. Az aláírásgyűjtés nagyon sikeres volt, az RMDSZ szerintem kiválóan harcolt, a határon túli magyarok odatették magukat ebben az ügyben, és Európában teljesen nyilvánvaló, hogy az őshonos kisebbségekre vonatkozó szabályozásnak kedvező irányban meg kell változnia.

A második fontos dolog, hogy mit hoz az élet a gazdaság területén. Én azt gondolom, a Romániában élők, ide értve a románokat és a magyarokat, és a Magyarországon élők nyertesei lesznek a következő időszaknak, ami előttünk áll. Tehát, ha nem rontják el a gazdaságpolitikát Brüsszelben –  és most azért akarunk jó jelölteket odajuttatni, hogy ez ne következzen be –, akkor Magyarország és Románia is szépen fog fejlődni a következő időszakban, föltéve, ha mi sem rontjuk el Bukarestben vagy Budapesten. De hát miért is rontanánk el!

A harmadik fontos változás a bevándorlásnak a kérdése, mert ne felejtsük el, hogy mi határterülete vagyunk az európai kontinensnek: a muszlim világból érkező bevándorlók Romániát és Magyarországot is érinthetik, és azt kell mondanom, hogy a román hatóságok a határvédelem területén eddig jól teljesítettek, és sikerült megfékezni azt a veszélyt, amit a népvándorlás jelentene. Általában az ortodoxia világa nagyon egyértelműen foglal állást mindenfajta keresztyén kultúrával szembeni mozgást illetően, s nagyon határozottan áll ki a keresztény Európa mellett. Ez jó Romániának is, jó Magyarországnak is, mert a hangunk erősödni fog. Tehát én összességében mind a románok, mind a romániai magyarok, mind a magyarországi magyarok számára ígéretes négy-öt esztendőre számítok.

– Május 26-án európai parlamenti választások lesznek. Mi a tétje ennek a választásnak Magyarország számára, és mi a tétje itt, az erdélyi magyarok számára?

– Úgy döntöttünk, a románok meg a magyarok is, hogy az Európai Unió részévé válunk. Azt hiszem, nem gondolja egyikünk sem azt, hogy az Európai Unió lenne az értelme az életünknek. Azt gondoljuk, hogy nekünk nemzeti céljaink vannak – a románoknak is, a magyaroknak is –, és úgy gondoljuk, hogy a nemzeti céljainkat az unión belül jobban el tudjuk érni, mint ha azon kívül maradtunk volna. De azért mindannyian, a románok is és a magyarok is, a saját életükben szeretnének fejlődést látni, és ehhez jó eszköz lehet az unió. De ehhez nagyobb befolyást kell szereznünk. 

A mostani választásnak az a célja, értelme és tétje, hogy a közép-európaiaknak, ideértve Romániát is, megnőjön a súlya az európai döntéshozatalon belül. Képesek leszünk-e nagyobb súllyal képviselni a szempontjainkat a gazdaságban, a kultúrában, a tudományban, a kutatásokban, mint ahogy eddig tettük? Szerintem erre jó esélyünk van, de ahhoz, hogy ez így legyen, kellenek a saját választópolgárainktól érkező támogatások is. Tehát nem mindegy, hogy milyen részvétel lesz Romániában, milyen részvétel lesz Magyarországon.

A Romániában élő magyar kisebbségnek különösképpen nem mindegy, hogy a magyarok milyen arányban mennek el itt, Romániában szavazni. Tehát én mindenkit, románt, magyart egyaránt arra szeretnék biztatni, hogy minél nagyobb számban jöjjenek el választani, mert ezzel tudnak súlyt adni a Közép-Európát képviselő állam- és kormányfőknek a brüsszeli vitákban.

– Romániában a választások napján népszavazást is szerveznek, és nagyon nagy a lehetőség arra, hogy a román állampolgárok nagyon nagy számban részt vesznek ezen a választáson. Miért fontos Ön szerint, hogy mi, erdélyi magyarok is nagyon nagy számban vegyünk részt?

– Amikor olvastam az erről szóló híreket, hogy lesz népszavazás, akkor azt mondtam, „ügyes”. A pesti ember csak ezt mondja erre. Ravasz dolog ez, jó eszköz arra, hogy a részvételt föl lehessen vinni. A kérdés itt az, hogy a magyarok, akik itt élnek, föl vannak-e erre készülve, mert ez nekünk is feladatot jelent. Tehát ha a romániai magyarok azt akarják, hogy az ő hangjuknak az erőssége, az ő szavuknak a súlya ne csökkenjen, akkor legalább olyan arányban részt kell venni az európai parlamenti választáson a magyaroknak, mint ahogy a románoknak. Egyébként a román-magyar arány a képviseletben meg fog változni. És ha azt akarjuk, hogy legyen képviselet, márpedig azt akarjuk, hogy az RMDSZ listáján szereplők kijussanak az Európai Parlamentbe, akkor el kell mennünk, és támogatnunk kell őket. Úgyhogy én, anélkül, hogy beleavatkoznék a román belpolitikába, arra szeretnék biztatni minden magyart, vegyen részt a választáson, ez magyar szempontból is fontos, közép-európai szempontból is fontos, Magyarországnak is fontos. Jöjjön el, adja le a szavazatát, és támogassa a magyar jelölteket, hogy hosszú-hosszú évtizedek után – több mint egy évszázad után – legyen ismét közös magyar képviselete az erdélyi magyaroknak meg a magyarországi magyaroknak egy helyén a világnak: az Európai Parlamentben. Legyen ismét közös hang és közös képviselet. Történelmi lehetőség, ne engedjük el!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 10., 7:59
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ez mind szep amit itt Orban Viktor elmond,csak egy baj van,espedig az,hogy a romaniai magyar kissebbsegnek nincs megadva a valasztasi lehetoseg.Mert amig a romanoknak ez megadatik,hiszen valaszthatnak a liberalisok ,a PSD,a Basescu felek vagy az ultranacionalistak (USR) kozt,addeg a romaniai magyaroknak csak egyetlen lehetoseguk marad ( ez mar 30 eve igy van!) es ez nem mas mint a sokak altal nem szeretett UDMR.

 • User
  Dátum: 2019. május 10., 12:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  (Tegnap is ezt mondtam):
  Ha majd a miniszterelnök úr minden mozdulatát és minden egyes szavát, látjuk – halljuk, még hihetjük, hogy ez lenne a helyes. De egy gondolkodó erdélyi magyar ember bizony ezúttal nem fogadja meg az ön parancsát. Akkora hatalmas a hitelvesztés, most már kiábrándultságnak nem látjuk a határait. Talán a legkevesebb az, hogy az erdélyi magyar nem megy el szavazni vagy érvénytelenül szavaz. A cédulájának úgyis megíratott a sorsa. Az RMDSZ szempontjából pedig az a legrosszabb, ha a szavazat egy – egy román pártnál esik urnába, bárki keze által. Ebből lesz a legtöbb, nem tagadni való.

 • User
  Dátum: 2019. május 10., 12:55
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A römödöszö akkora hitelt számíthat magának, hogy esetleg ezáltal csak Iulius Winklert tudja futtatni. Szegénynek olyan jó híre van, hogy csak buta megsétáltatott emberek fognak neki pecsételni. Méghogy a kereszténydemokrata értékek pártfogója. Ha jól emlékszel, Puskás Vidor is ezen értékek mentén evezett be a törvény magas szféráit csiholók közé. Mindenki tudja, milyen előnyöket arattunk.

 • User
  Dátum: 2019. május 16., 13:39
  ÉRTÉKELÉS: 3

  (Többször és hangosan elmondtam): Ha majd a miniszterelnök úr minden mozdulatát és minden egyes szavát, látjuk – halljuk, még hihetjük, hogy ez lenne a helyes. De egy gondolkodó erdélyi magyar ember bizony ezúttal nem fogadja meg az ön parancsát. Akkora hatalmas a hitelvesztés, most már kiábrándultságnak nem látjuk a határait. Talán a legkevesebb az, hogy az erdélyi magyar nem megy el szavazni vagy érvénytelenül szavaz. A cédulájának úgyis megíratott a sorsa. Az RMDSZ szempontjából pedig az a legrosszabb, ha a szavazat egy – egy román pártnál esik urnába, bárki keze által. Ebből lesz a legtöbb, nem tagadni való. Mart arra fogadok, hogy huszonhárom millió cédula nyomatott, mind bekerül a ládába. Még a nyolcesztendős unokám cédulája is, mert kicsire nem adunk, nálunk mindenki választ. Figyelje meg, az újságok megteltek buzdító nyilatkozatokkal, s egyesek annyira beteggé lettek, hogy nem fogadunk szót OV – nak. Mi gondolkozzunk, vagy nekik kell számolniuk a következményekkel? Most, hogy elmegy az utolsó vonat, csak nem indulnak el a bálba, még egy – két táncra odaérhetnek. Azért nem fog menni lelkesítő nyilatkozatokkal.