Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki eléggé, hogy nélküle nem lehetett volna kormányt alakítani

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki eléggé, hogy nélküle nem lehetett volna kormányt alakítani Románia

Tőkés László szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem használta ki eléggé, hogy nélküle nem lehetett volna kormányt alakítani. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az MTI-hez eljuttatott év eleji nyilatkozatában értékelte az elmúlt év politikai eseményeit.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy vélte, hogy az RMDSZ viszonylagos sikereket könyvelt el a tavalyi önkormányzati, majd parlamenti választásokon, és abban, hogy a kormánykoalíció része lett.

Mindazonáltal az önkormányzati választásokon a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség visszaszerzése „nem feledtetheti azt a térvesztést, mely egyes szórványosodó erdélyi megyékben, illetve megyeközpontokban végbement” – állapította meg Tőkés László.

A parlamenti választásokon még az Erdélyi Magyar Szövetséggel kötött választási megállapodás sem akadályozhatta meg azt, hogy az RMDSZ-listákra leadott szavazatok száma az előző választásokhoz viszonyítva drasztikus mértékben, 440 ezerről mintegy 340 ezerre zuhanjon. „Az RMDSZ viszonylagos jó teljesítménye, parlamenti pozícióinak a megőrzése kizárólag a rekordalacsony országos részvételnek köszönhető” – szögezte le.

Tőkés László úgy vélte: a kormányalakítás kivételes alkalmat nyújthatott volna arra, hogy az RMDSZ követelje Klaus Iohannis államelnök nyilvános bocsánatkérését tavaly áprilisi, magyarok ellen uszító nyilatkozatáért, továbbá Beke István és Szőcs Zoltán „székely politikai foglyok” szabadon bocsátását, valamint a szégyenteljes román Trianon-törvény visszavonását. Szerinte „itt lett volna az alkalom a kisebbségi tulajdonok, az oktatási, a nyelvhasználati és közigazgatási viszonyok, valamint a szimbólumhasználat rendezését, továbbá az úzvölgyi katonatemető, a székelyföldi határviták és a marosvásárhelyi orvosi egyetem helyzetének a megoldását kezdeményezni” – fogalmazott.

Úgy vélte azonban, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök inkább meg akar felelni a miniszterelnök-helyettesi funkciójának, mintsem hogy következetesen megkérné a politikai árát az igencsak kockázatos magyar kormányrészvételnek.

Tőkés László nehezményezte, hogy a kormányprogram szinte semmi konkrétumot nem tartalmaz, és „a többségi hatalommal szemben megalázkodó szervezetünk indokolatlan jóhiszeműsége dokumentumának tekinthető”.

A politikus megállapította: „a sikereiben tetszelgő RMDSZ szinte feltartóztathatatlanul sodródik a poszt-nacionálkommunista román politika zavaros vizein.” Ilyen körülmények között a kormányra lépés csak azt eredményezi, hogy az erdélyi magyarság „legfeljebb egy átmeneti tűzszünet erejéig számíthat az általánosan uralkodó magyarellenes politikai kurzus enyhülésére” – vélekedett.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások