Felhívás!

Többórás sorok alakultak ki a román-magyar határ átkelőhelyein

Többórás sorok alakultak ki a román-magyar határ átkelőhelyein Románia

Többórás sorok alakultak ki szerdán a román-magyar határ közúti átkelőhelyein a román oldalon.

A román határrendészet honlapján elérhető online figyelőrendszer (politiadefrontiera.ro/ro/traficonline) mind a kamion-, mind a személyforgalomban többórás várakozást jelez a forgalmasabb határátkelőhelyeken.

A Pete-Csengersima határátkelőhelyen hat sávon léptetik ki a személygépkocsikat, két és fél óra a várakozási idő. A Csanálos-Vállaj határátkelőhelyen négy sávon folyik a személygépkocsik kiléptetése, egy óra a várakozás, az Érmihályfalva-Nyírábrány határátkelőhelyen három sávon egy óra a várakozás, a Bors II.-Nagykereki autópálya-határátkelőhelyen négy sávon másfél óra, a Bors-Ártánd határátkelőhelyen öt sávon két óra, a Nagylak II.-Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen három sávon két óra a várakozás. A Nagylak-Nagylak országúti átkelőhelyen negyven percet kell várakozni.

A román határrendészet nagyváradi területi felügyelősége kedd esti közleményében annak tulajdonította a személyforgalom torlódását, hogy a magyar hatóságok kedd délutántól változtattak az ukrán állampolgárok beléptetési feltételein. Azokat, akik nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel, részletes és időigényes további ellenőrzésnek vetik alá.

A Digi24 hírtelevízió nagylaki helyszíni tudósításában arról számolt be szerdán, hogy a határátkelőhelyen külön sávot alakítottak ki az ukrajnai menekülteknek, de ennek ellenére a teljes határforgalom torlódik. A sorban álló autósok időről időre dudálással fejezik ki elégedetlenségüket a kialakult helyzet miatt.

A háború kezdetétől szerda hajnalig 319 969 ukrán állampolgár lépett be Romániába, és 234 369 el is hagyta az országot. Többségük Magyarország felé utazott tovább.

Az ellenőrzés felgyorsítását kérte a magyar féltől Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu szerdán ismételten felkérte a magyar hivatali kollégáját, Szijjártó Pétert, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgárok ellenőrzését a magyar-román határátkelőkön – tájékoztatott szerdán a külügyminisztérium.

A közlemény szerint a román külügyminiszter azt javasolta a magyar félnek, hogy a várakozási idő csökkentése érdekében bővítsék az ellenőrzéseket végző személyzetet, és a határátkelők összes forgalmi sávján tegyék lehetővé a belépést Magyarországra (például a nagylaki autópálya-határátkelőnél).

A külügy tájékoztatása szerint a petei, a borsi és a csanálosi határátkelőnél, valamint a borsi és a nagylaki autópálya-határátkelőnél a legnagyobb a várakozási idő.

A közlemény szerint Bogdan Aurescu szerdán kétszer egyeztetett telefonon Szijjártó Péterrel, miután kedden a külügyminisztérium írásban fordult a magyar félhez a határnál várakozni kényszerülő ukrán állampolgárok ügyében a budapesti román nagykövetségen és a bukaresti magyar nagykövetségen keresztül.

A magyar külügyminiszter szerdán arról biztosította a román hivatali kollégáját, hogy továbbra is érvényben vannak a múlt héten egyeztetett intézkedések, és a magyar hatóságok beengedik Magyarországra a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgárokat. Szijjártó Péter ugyanakkor gyors lépéseket ígért a várakozási idő csökkentésére a román-magyar határátkelőknél – olvasható a külügy tájékoztatásában.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.