Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több törvényt is kihírdetett csütörtökön az államfő

Több törvényt is kihírdetett csütörtökön az államfő Románia

Klaus Iohannis államfő kihirdette csütörtökön a törvényt, amely előírja, hogy valamennyi közüzemi szolgáltató, közintézmény és hatóság köteles biztosítani az online bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek.

Hirdetés
Hirdetés

A jogszabály a korszerű fizetési módok bevezetéséről szóló 2002/193-as számú sürgősségi rendeletet módosítja.

Előírásai szerint az adókat, illetékeket, díjakat, járulékokat, kamatokat, bírságokat, késedelmi pótlékokat és más összegeket bevételező közüzemi szolgáltatók, közintézmények és hatóságok kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek POS-terminálokon, illetve a kártyás fizetést lebonyolító alkalmazásokon keresztül.

A törvénymódosítás arra kötelezi a közüzemi szolgáltatókat, közintézményeket és hatóságokat, hogy a hatályba lépésétől számított hat hónapon belül nyújtsanak hozzáférést az ügyfeleiknek az elektronikus fizetési rendszerhez. A kötelezettség alól mentesülnek azok a szolgáltatók, intézmények és hatóságok, amelyeknek nincs mobilhálózati lefedettségük.

A jogszabály szerint az 50.000 eurónál nagyobb éves forgalmú kereskedelmi társaságok és szolgáltató cégek is kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek POS-terminálokon és alkalmazásokon keresztül.

A törvény alkalmazásának szabályait a hatályba lépésétől számított 60 napon belül dolgozzák ki az illetékes kormányzati intézmények. 

Az egyéni vállalkozói (PFA) tevékenység időtartama is beleszámít a szolgálati időbe

Klaus Iohannis kihirdette azt a törvényt is, amely szerint az egyéni vállalkozói (PFA) tevékenység időtartama is beleszámít a nyugellátásra jogosító szolgálati időbe, ha a vállalkozó kifizette a törvényben előírt járulékokat, adókat is illetékeket.

A jogszabály a PFA-k tevékenységét szabályozó, 2008/44-es sürgősségi rendeletet egészíti ki.

A törvény szerint az egyéni vállalkozói (PFA) tevékenység időtartama is beleszámít a szakmai tapasztalati időbe, ha ez alatt a PFA-nak az országos bruttó minimálbér 12-szeresének megfelelő éves nettó jövedelme volt, és a PFA-t egyetlen tevékenységi kóddal (CAEN) jegyezték be a cégbíróságon, vagy a fő tevékenysége az adott szakmához kapcsolódott.

Ugyanakkor ez az időtartam beleszámít a nyugellátásra jogosító szolgálati időbe, ha a vállalkozó kifizette a törvényben előírt járulékokat, adókat is illetékeket. Azt az időszakot nem veszik figyelembe, amikor a PFA-nak nem voltak bevételei vagy fel volt függesztve a tevékenysége. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük