Hirdetés
Hirdetés

Több tízezren vettek részt Gyulafehérváron a centenáriumi katonai parádén

Több tízezren vettek részt Gyulafehérváron a centenáriumi katonai parádén Románia

Több tízezren vettek részt szombaton Gyulafehérváron a Románia nemzeti ünnepének tiszteletére szervezett katonai parádén.

A város legnagyobb katonai díszfelvonulásán többek közt Klaus Johannis államfő, Dániel ortodox pátriárka, Claudiu görögkatolikus püspök, Corina Creţu európai uniós biztos, Augustin Lazăr legfőbb ügyész, Ecaterina Andronescu, Daniel Breaz és Gabriel Leş miniszterek, Ludovic Orban PNL-elnök is jelen volt.

A város 1918. December 1. sugárútján több mint 1600 felvonuló katona képviselte a védelmi minisztériumot, a belügyi tárcát, az igazságügyminisztériumot, a Román Hírszerző Szolgálatot, és a hadsereg mintegy 150 technikai eszközét is bemutatták. A román katonákhoz a lengyel hadsereg egy, a craiovai helyőrségnél szolgálatot teljesítő különítménye is csatlakozott.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepségen elhangzott a román nemzeti himnusz, 21 ágyúból díszlövést adtak le, a légierő IAR-330 Puma helikopterei, C-27J Spartan, IAR-99 Şoim és F-16 Fighting Falcon repülőgépei pedig tiszteletköröket tettek.

Egyes katonák első világháborús, illetve a két világháború közötti egyenruhában vonultak fel.

A katonai parádé végén a kolozsvári 4-es Gemina gyalogos hadosztály egy centenáriumi üzenettel díszített zászlót adott át Klaus Iohannis államfőnek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük