Felhívás!

Több száz román állampolgárt tartottak rabszolgasorban Spanyolországban

Több száz román állampolgárt tartottak rabszolgasorban Spanyolországban Románia

Egy nagyszabású akció keretében 16 személyt – köztük öt üzletembert – küldtek rácsok mögé Spanyolországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több száz román és moldáv állampolgárt tartottak rabszolgaságban.

Szörnyű körülményeket találtak a nyomozók a Jaén, Huelva, Córdoba és Albacete települések közelében kialakított farmokon végzett házkutatások során.

A román és moldáv állampolgárok – akár teljes családok is – a földön aludtak, koszos matracokon, patkányok között, egyesek pedig műanyag fóliából kialakított sátrakban éltek, amelyekben legfeljebb egy kis gáztűzhely volt.

Mindeközben az őket alkalmazó, Almonteben található vállalat havi egymillió eurót keresett a mezőgazdasági szezonmunkára alkalmazott, emberek után.

Az El Pais napilap szerint az ügyben a nyomozás még 2018 nyarán indult, amikor a polgárőrség kiszúrt egy bevándorlókkal teli járművet Fuerte del Rey város közelében.

A nyomozás során kiderült, hogy egy románokból álló bűnszervezet tagjai használták ki saját nemzettársaikat, akiket jól fizető, becsületes munkahelyek ígéretével csábítottak Spanyolországba. A valóság azonban teljesen más volt.

A cég által ígért fizetésnek csupán a tizedét kapták meg, amelyből a szörnyű szálláshelyet, az ennivalót és még a vizet is ki kellett fizetniük. Egy nyomozás-közeli forrás szerint az emberek 3 eurót fizettek egy 50 centes vízért.

Ezzel a módszerrel a bűnszervezet havonta egymillió eurót keresett, az év egyes szakaszaiban pedig akár ennek a dupláját is. A pénzt romániai ingatlanok megvásárlása révén mosták tisztára, de Spanyolországban is 160 ezer eurós autókat vezettek.

Minden munkáscsoportot a bűnszervezet egy-egy tagja felügyelt. A körülmények annyira szigorúak voltak, hogy egy munkást még a saját apja temetésére sem engedték haza Romániába.

Az egyik női áldozat szexuális bántalmazásról is beszámolt. “Azzal fenyegettek, hogy a romániai vagy moldovai családunk is bajba kerül, ha nem hajtjuk végre az utasításokat” – mesélte.

Az utóbbi három év során körülbelül 600 személy esett áldozatul, akik közül eddig 145-öt sikerült azonosítani.

Az elkövetők ellen emberkereskedelem, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozásának vádjával indítottak büntetőeljárást.

(stiripesurse.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.