Felhívás!

FRISSÍTVE: Több országban már megkezdődött az államelnök-választás

FRISSÍTVE: Több országban már megkezdődött az államelnök-választás Románia

Több országban, köztük Új-Zélandban, Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Kínában, Malajziában és Szingapúrban is megkezdődött pénteken a határon túl élő román állampolgárok szavazása.

Idén először a külföldi románoknak három nap áll rendelkezésére, hogy az erre a célra létrehozott 835 szavazókörzet egyikében az urnák elé járuljanak. A körzetek a következő program szerint tartank nyitva: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Azok a szavazók, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén, vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig gyakorolhatják szavazati jogukat.

A szavazati jog az országon kívül szervezett bármely körzetben gyakorolható, a szavazás napján érvényes személyazonosító okmány alapján. Ez lehet elektronikus személyi igazolvány; ideiglenes személyi igazolvány; személyi igazolvány vagy diplomáciai útlevél; elektronikus diplomáciai útlevél / szolgálati útlevél / elektronikus szolgálati útlevél / egyszerű útlevél / elektronikus egyszerű útlevél / ideiglenes egyszerű útlevél; katonai iskolák hallgatói esetében pedig katonakönyv.

Az elnökválasztáson azok a román állampolgárok szavazhatnak, akik legkésőbb a választások napján betöltötték 18. életévüket, és jogerős bírósági ítélet nem vonta meg tőlük ezt a jogukat.

Az elnökválasztáson 14 jelölt indult . A Központi Választási Iroda (BEC) sorshúzással a következő sorrendet állapította meg: Klaus Iohannis – Nemzeti Liberális Párt (PNL), Theodor Paleologu – Népi Mozgalom Párt (PMP), Dan Barna – USR-PLUS Szövetség, Kelemen Hunor – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Viorica Dăncilă – Szociáldemokrata Párt (PSD), Cătălin Ivan – Nemzeti Méltóság Alternatívája, Ninel Peia – Román Nép Pártja, Sebastian-Constantin Popescu – Új-Románia Párt, John-Ion Banu – Román Nemzet Pártja, Mircea Diaconu – UN OM Szövetség, Bogdan Marian-Stanoevici – független, Ramona-Ioana Bruynseels – Humanista Erő Pártja, Viorel Cataramă – Liberális Jobboldal, Alexandru Cumpănaşu – független.

Ha egyik jelölt sem szerzi meg állandó választási listán regisztrált szavazók érvényesen kifejezett szavazatainak többségét, november 24-én második fordulót szerveznek az első két helyezett között. A szavazást az a jelölt nyeri meg, aki megkapja a legtöbb érvényes leadott szavazatot. Az államfő hivatali ideje öt év.

Második forduló esetén a diaszpóra az első forduló órarendje szerint, november 22-én, 23-án és 24-én szavazhat.

Péntek a kampány utolsó napja

A kampány október 12-én kezdődött és szombaton reggel 7 órakor ér véget.

Ugyanakkor péntek az első nap, amikor a külföldön élő románok szavazhatnak, akiknek három nap áll rendelkezésére, hogy gyakorolják szavazati jogukat. Ezeken a választásokon levélben is szavazhattak. A www.votstrainatate.ro portál szerint 43 003 külföldön letelepedett román állampolgár választotta ezt a lehetőséget.

Idehaza 18 748 szavazókörzetben lehet vasárnap szavazni.

A választási kampány befejezése után tilos a választási üzenetek audió, vizuális vagy vegyes formátumban történő terjesztése nyilvános vagy magánterületen elhelyezett digitális képernyőkön, valamint speciális járművekkel.

A szavazás napján, a szavazás befejezése előtt, tilos az exit-poll eredmények közzététele.

A második forduló kampánya november 15-én kezdődik és november 23-án 7 órakor ér véget.

FRISSÍTÉS: Már több mint hétezren járultak az urnákhoz külföldön

Megnyíltak a szavazóhelyiségek az európai országokban. Az urnáknál való jelenlétet a Központi Választási Iroda (BEC) honlapján lehet követni, eddig már több mint hétezren szavaztak a határokon túl élő román állampolgárok közül.

A külföldön élő román állampolgárok számára a legtöbb szavazóhelyiséget Spanyolországban rendezték be: 99 településen összesen 143-at. Ezek közül több szállodákban, kulturális központokban, bevásárlóközpontokban nyílt meg, de Guissonában például egy kalandparkban is.

Olaszországban 142, Németországban 79, Franciaországban 50 szavazóhelyiségben várják a román állampolgárokat.

A www.votstrainatate.ro adatai szerint 43.003 román állampolgár választotta a levélszavazás lehetőségét.

FRISSÍTÉS 2: Megnyíltak a szavazóhelyiségek az Egyesült Királyságban

Megnyíltak a szavazóhelyiségek Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában. A külföldön élő román állampolgárok közül már több mint 14.000-en járultak az urnákhoz.

A Központi Választási Iroda péntek 14 órai adatai szerint 14 ezer román állampolgár szerepel a külföldi pótlistákon. Emellett 25.200-an szavaztak levélben.

FRISSÍTÉS 3: Nem sikerült megnyitni pénteken egyik németországi szavazóirodát

Nem sikerült megnyitni egyik németországi szavazóirodát – közölte a külügyminisztérium az Agerpres hírügynökséggel.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint “objektív, a külügyminisztériumtól független tényezők miatt” nem sikerült pénteken megnyitni Németországban a 194-es szavazókörzet irodáját, amely Herne településen található.

A tárca leszögezi, hogy Románia berlini és bonni külképviseleteinek minden erőfeszítése dacára sem tudták megnyitni az említett irodát, és erről értesítették is a körzetben élő román állampolgárokat.

A szóban forgó szavazóhelyiségben viszont szombaton és vasárnap már a beütemezett órarend szerint fog zajlani a szavazás – teszik hozzá a külügy illetékesei.

A pénteki voksolás már le is zárult az új-zélandi Aucklandon, valamint az ausztráliai Melbourne-ben, Canberrában, Sydney-ben, Brisbane-ben és Adelaide-ban.

A külföldön szavazó román állampolgárok a külügyminisztérium hivatalos oldalán, interaktív térképen tanulmányozhatják a szavazókörzetek elhelyezkedését.

FRISSÍTÉS 4: Már 43 ezren szavaztak

Mintegy 43 ezer külföldön élő román állampolgár járult az urnákhoz az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél az államfőválasztás első napján, 18 óráig – derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) honlapján közzétett adatokból. Emellett 25.200-an levélben szavaztak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.