Felhívás!

Több mint nyolcezren regisztráltak néhány óra alatt a háztartási gépek roncsprogramjába

Több mint nyolcezren regisztráltak néhány óra alatt a háztartási gépek roncsprogramjába Románia

Több mint nyolcezren regisztráltak néhány óra alatt a háztartási gépek roncsprogramjába – nyilatkozta pénteken Marosvásárhelyen a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna elmondta: a program célja, hogy segítse a polgárokat abban, hogy a régi, pazarló háztartási készülékeket modern, kevésbé szennyező készülékekre cseréljék.

Idén rekordnagyságú, 75 millió lej a háztartási gépek roncsprogramjának költségvetése, csaknem kétszer annyi, mint a 2019-ben kiutalt 40 millió lej.

Első lépésként, péntektől kezdve egy hétig, az érdeklődőknek egy felhasználói fiókot kell létrehozniuk az erre a célra kidolgozott informatikai alkalmazásban. Ez egy új elem a korábbi kiadásokhoz képest, és lehetővé teszi úgy az utalványok kiválasztását, mint állapotuk nyomon követését.

Idén is kilenc termékre lehet támogatást igényelni, a következőképpen:

 • 400 lej mosógépekre (akár szárítóval rendelkezőkre is), amelyek legalább a C energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
 • 400 lej mosogatógépekre, amelyek legalább a D energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
 • 400 lej klímaberendezésekre (akár a hordozható változatokra is), amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;
 • 400 lej hűtőszekrényekre, fagyasztókra, hűtőládákra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
 • 400 lej televíziókra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint;
 • 400 lej ruhaszárítógépekre, amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint;
 • 200 lej porszívókra, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 43 kWh;
 • 500 lej laptopokra;
 • 300 lej táblagépekre.

Egy használt háztartási gépet ugyanabba a termékkategóriába tartozóra lehet cserélni. Kivételt képeznek a ruhaszárítók és a mosogatógépek, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A laptopokra és táblagépekre fordítható utalványért pedig régi számítógépet vagy a programban szereplő más háztartási gépet kell leadni, nem pedig laptopot vagy táblagépet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 15., 21:15
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Egy mosogatógèpet szerettem volna,de: a tegnap megnèzek 1et 1800 lej 2300 ról “leszàllìtva” 😂
  A komentekben dicsèrik,hogy 2020 novemberèben a blekk fràjerdejen😄 1250 èrt vàsàroltàk! Ez szemètsèg!!! A roncsprogram àtverès lesz,mint sok màs dolog az orszàgban!!!!