Felhívás!

Több mint 800.000 személyt kezelnek cukorbetegség miatt Romániában

Több mint 800.000 személyt kezelnek cukorbetegség miatt Romániában Románia

Több mint 800.000 személyt kezelnek cukorbetegség miatt Romániában, és a gyermekek körében egyre nő a kór előfordulásának gyakorisága – mutatott rá csütörtökön az egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea szerint 823 ezer személy szerepel az országos diabéteszprogram nyilvántartásában. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a gyermekek körében nő a diabétesz előfordulásának gyakorisága: jelenleg 3440 olyan gyermeket tartanak nyilván, akiknél 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak.

A diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a miniszter hangsúlyozta, egy októberben indított új program keretében ötszáz gyermek számára elegendő vércukorszint-monitorozó készülék vásárlására hagytak jóvá alapokat, de nagyon kevés igénylés érkezett eddig.

“Jövőre a nyilvántartásban szereplő mind a 3440 gyermek számára elegendő készülékre lesz költségvetés, de nagyon fontos, hogy a páciensek nyújtsanak be igénylést, állítsák össze a dossziét” – nyomatékosította Pintea, aki ugyanakkor felhívást intézett a háziorvosokhoz, hogy a pácienseik esetében fennálló kockázati tényezők alapján szolgáljanak nekik tanácsadással a cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében.

2017-ben Romániában 1.785.300, 20 és 79 év közötti személy szenvedett cukorbetegségben, ami a lakosság 12,4%-át teszi ki.

Világszinten 11-ből 1 felnőtt (hozzávetőlegesen 425 millióan) diabétesszel küzd, többségüknek 2-es típusú cukorbetegsége van.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások