Felhívás!

Több mint 39 ezer belügyi alkalmazott gondoskodik a szavazás zavartalan lefolyásáról

Több mint 39 ezer belügyi alkalmazott gondoskodik a szavazás zavartalan lefolyásáról Románia

Több mint 39 ezer rendőr, csendőr, határőr, tűzoltó és más belügyi alkalmazott biztosítja a szavazás zavartalan lefolyását az államelnök-választások második fordulójában – tájékoztatott a belügyminisztérium.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő közölte, az országban kialakított 18.748 szavazókörzetnél 20 ezer belügyi alkalmazott felel a rendért és biztonságért, több mint 3.600-an pedig a választási incidensekről érkező bejelentésekkel foglalkoznak.

A szóvivő beszámolója szerint mindenütt jelentősebb problémák nélkül kezdődött el a szavazási folyamat.

Dajbog rámutatott, a szavazókörzeti iroda elnökének kötelessége gondoskodni a szavazás jó körülményeinek biztosításáról. Azok a személyek, akik nem hajlandók alávetni magukat a szavazókörzeti iroda elnöke rendvédelemre vonatkozó utasításainak, 1.500 és 4.500 lej közötti bírsággal büntethetők.

Hozzátette, az elnök hatásköre kiterjed a szavazóhelyiségnek helyet adó épület udvarára, valamint az annak 500 méteres körzetében levő utcákra, közterekre is. A rend fenntartása érdekében a szavazókörzeti iroda elnöke segítségért fordulhat a belügyi alkalmazottakhoz.

A szóvivő szerint 648 őrizetben vagy előzetes letartóztatásban levő személy kérelmezte, hogy szavazhasson vasárnap.

Dajbog emlékeztetett, azok a román állampolgárok járulhatnak az urnákhoz, akik betöltötték 18. életévüket, beleértve azt az 536 fiatalt is, akik éppen vasárnap töltik be a 18. évet. Nem szavazhatnak a választójog gyakorlásától eltiltott szellemi sérültek, illetve azok a személyek, akiktől jogerős bírói ítélettel vonták meg ezt a jogot. A Lakosság-nyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság azt javasolta megyei kirendeltségeinek, hogy vasárnap is tartsanak nyitva 21 óráig, hogy azok az állampolgárok is személyazonossági okmányhoz juthassanak, akiknek éppen nincs érvényes, a szavazáskor felmutatható dokumentumuk – nyomatékosította.

A választópolgárok a személyazonossági igazolványukban szereplő állandó lakhelynek megfelelő körzetnél voksolhatnak, illetve amennyiben más településen tartózkodnak, az illető település bármely szavazóhelyiségében leadhatják voksukat.

A szavazókörzeti irodák munkatársai, számítógép-kezelői, illetve a körzetekhez kiküldött rendfenntartók abban a szavazóhelyiségben voksolnak, amelynél tevékenységüket végzik. A csökkent mozgásképességű személyek bármely olyan körzetnél szavazhatnak, amelynél biztosított a lehetőség erre.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek, a házi őrizetben vagy előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurát igényelhetnek – mondta még Dajbog.

182 bejelentés érkezett esetleges szabálysértésekről, ezek fele megalapozatlannak bizonyult

A választási folyamattal kapcsolatos 182 esetleges rendellenességről érkezett bejelentés a belügyminisztériumhoz, ezek 50 százaléka alaptalannak bizonyult – közölte vasárnap a szaktárca szóvivője, Monica Dajbog.

A legtöbb bejelentés Bukarestből, illetve Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu és Olt megyéből érkezett. A rendőrség 17 esetben szabott ki bírságot, összesen 16.200 lej értékben, 16 esetben figyelmeztetett. 25 esetben bűncselekmény gyanúja – a választók megvesztegetése, a szavazási titok megsértése, választási csalás, többszöri szavazás – miatt vizsgálódnak – mondta Dajbog.

A szóvivő rámutatott, Brăilán kivizsgálás indult egy 68 éves férfi ellen hivatali visszaélés miatt, mivel a polgármesteri hivatal alkalmazottjaként olyan kisbusszal járt, amelyen két választási plakát volt. A férfit ugyanakkor megbüntették 1.500 lejre választási propaganda folytatása miatt.

Bákó megyében szintén 1.500 lejes büntetést kellett fizetnie egy férfinek, aki arra buzdította a választópolgároknak, hogy egy bizonyos jelöltre adják a voksukat, Prahova megyében pedig többszöri szavazás miatt indult kivizsgálás az egyik szavazóköri választási iroda egyik tagja ellen, aki mind a szóban forgó szavazókörzetnél, mind a lakhelye szerinti körzetnél leadta voksát.

Olt megyében is kivizsgálás indult, miután egy olyan személy is jelentkezett szavazásra, aki elhunytként szerepel a lakossági nyilvántartásban – tette hozzá a szóvivő.

Egy férfi rátámadt az egyik szavazóhelyiséget őrző rendőrre

Közrend- és közcsendháborítás miatt bűnvádi eljárás indult egy férfi ellen, aki szombat este rátámadt egy rendőrre a Prahova megyei Drăgăneasa település egyik szavazóhelyiségének udvarán; a rendőr lábon lőtte a férfit, akit jelenleg kórházban kezelnek – közölte vasárnap Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Dajbog rámutatott, szombat este több ittas személy bement a szavazókörzetnek helyet adó drăgăneasai óvoda udvarára, és rátámadtak a helyiséget őrző rendőrre, aki kénytelen volt használni a fegyverét. Az egyik agresszort lábon lőtte, őt kórházban kezelik, nincs életveszélyben – mondta a szóvivő.

Hozzátette, egy másik személyt is őrizetbe vettek ugyanebben az ügyben, további hét személy ellen pedig még folyamatban van a kivizsgálás közrend- és közcsendháborítás miatt. A nap folyamán kiterjesztik a nyomozást az ügyben, hatósági közeg megsértése és szavazókörzet elleni támadás miatt is vizsgálódni fognak – nyomatékosította Dajbog.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.