Felhívás!

Több mint 1100 sertéspestis-góc van az országban

Több mint 1100 sertéspestis-góc van az országban Románia

Tizenkilenc megye 298 településén 1127 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Az intézmény tájékoztatása szerint eddig 365.172 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 916 vaddisznónál is kimutatták.

Szatmár megyében sikerült felszámolni 20 fertőzési gócot, Dâmboviţa megyében kettőt, Buzău megyében hármat, Máramaros megyében szintén hármat, Brăila megyében negyvenet, Dolj és Vrancea megyében egyet-egyet, Biharban pedig hetet.

Jelenleg Szatmár megyében két fertőzési gócot tartanak nyilván, Bihar megyében 48-at, Szilágy megyében egyet, Temes megyében hármat, Arad megyében egyet, Kovászna megyében kettőt. A többi esetet jobbára az ország déli-délkeleti megyéiből (Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Vrancea, Argeş, Olt) jelentették. Beszterce-Naszód, Dâmboviţa és Botoşani megyében eddig csak vaddisznóknál mutatták ki a fertőzést.

Országszerte 8540 sertéstulajdonost kártalanítottak ez idáig, nekik összesen 251,205 millió lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.