Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Toader: Egyre több ok van a legfőbb ügyész leváltására

Toader: Egyre több ok van a legfőbb ügyész leváltására Románia

Most még több ok van Augustin Lazăr leváltására, mint akkor, amikor ezt kezdeményezte – jelentette ki szerda este a Digi 24 műsorában Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A miniszter szerint, amikor kezdeményezte a legfőbb ügyész elmozdítását, húsz okot hozott fel, ezek száma azóta szaporodott, hisz kiderült például, hogy a titkosszolgálatokkal kötött protokollumok alkotmányellenesek.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter október 24-én jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

Az igazságügyi miniszter azt állítja, hogy hiányos volt Lazăr jelentkezési iratcsomója, mert nem tartalmazta az utolsó jelentést a jelölt szakmai tevékenységéről. Ezen kívül húsz egyéb okot sorol fel, ami indokolja leváltását, többek között magatartásbeli zavarok, a tevékenység megszervezésének hiányosságai, menedzsment-problémák, politikai állásfoglalások, az állami hatóságok bírálata, az alkotmánybíróság döntéseinek kétségbe vonása, a vezető funkciók delegálása, a kormány és a parlament bírálata, az augusztus 10-ei események kivizsgálási módja és a törvényes kereteket meghaladó protokollumok aláírása a titkosszolgálatokkal.

Hirdetés
Hirdetés

November 2-án Augustin Lazăr – hivatalos lakhelyének megfelelően – a gyulafehérvári közigazgatási bírósághoz fordult, kérve, hogy a bíróság függessze fel azt az eljárást, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett az ő leváltására. Ugyanakkor azt is kérte, hogy függesszék fel a tevékenységét kiértékelő jelentést is, amelyre hivatkozva kezdeményezte a miniszter a leváltását.

A gyulafehérvári táblabíróság elhárította illetékességét. Véleményük szerint az ügy a bukaresti ítélőtáblára tartozik, mert ennek illetékességi területén van a legfőbb ügyészség. December 12-én a bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét, mert úgy véli, hogy az ügyet a gyulafehérvári ítélőtáblának kell tárgyalnia. Minthogy korábban a gyulafehérvári ítélőtábla megállapította, hogy nincs területi illetékessége, az ügyben a legfelsőbb bíróságnak kell döntést hoznia.

Toader azt mondta, hogy „nem lepte meg” az alkotmánybíróság döntése, amely szerint alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett egyik részről a legfőbb ügyészség, másik részről a parlament, a legfelsőbb bíróság és más bírói testületek között a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) 2009-ben, majd 2016-ban kötött együttműködési megállapodások miatt, mert „az igazságszolgáltatás megvalósulásának alapjául a törvények kellene szolgálnia”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük