Tízezer dollármilliomos

Tízezer dollármilliomos Románia

Hivatalosan tízezer dollármilliomos él Romániában. Másrészt az adócsalás útján és más törvénytelen eszközök révén mesés vagyonra szert tevők száma legalább további ötezer főt tesz ki, de ez a szám csak óvatos becslés – írja a Ziarul Financiar.

A gazdasági napilap a svájci Credit Suisse befektetési bank elemzésére támaszkodva írja, hogy Romániában körülbelül tízezer személynek van legalább egymillió dolláros vagyona. A Kovászna méretű város lakosságánál is nagyobb tömeget kitevő milliomosok száma vélhetően ennél jóval nagyobb, inkább Kézdivásárhely méretű, hiszen az éves szinten tízmilliárd eurós feketegazdaságból jövedelmet húzók száma legalább ötezer fő, ha nem több, állítja Andrei Caramitru, a Kessel Run Ventures tanácsadói cég ügyvezető igazgatója és alapítója, akit arra kértek, véleményezze a svájci pénzintézmény elemzését.
Meglátása szerint a Credit Suisse csak a gazdasági állóvíz felszínén lebegő magáncégek adatait vette figyelembe, mikor az elemzést készítette. „A Románában létező adócsalás és a mindent átitató korrupció révén még legalább ötezer fővel lehet bővíteni a listát, és lehet, hogy keveset mondok” – állítja a gazdasági szakember.
Ha az összeállításnak hinni lehet, akkor a hivatalosan dollármilliomosnak tartott személyek száma 2014 óta csökkent, ugyanis négy évvel ezelőtt 12 ezer személynek volt akkora vagyona, hogy bekerüljön ebbe az exkluzív társaságba.
A svájci bank által készített elemzés a térség országaira is kitér. Így a 38 milliós Lengyelországban 57 ezer dollármilliomos él, a tíz és félmilliós Csehországban 30 ezer személynek van ekkora vagyona, míg az alig tízmilliós lélekszámú Magyarországon négyezer dollármilliomost tartanak számon.
Annak ellenére, hogy Romániában az említett országok mellett meglehetősen szerény a felhozatal a gazdagok számát illetően, ha a nagy vagyonok adózási rendszerét nézzük, akkor a mioritikus tájainkon „érdemes” a leginkább kőgazdagnak lenni, mivel itt a jogi keret nagyon engedékeny – állítják a terület szakértői. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.