Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Titus Corlăţean bírálta a román állami intézményeket Novák Katalin erdélyi látogatása kapcsán

Titus Corlăţean bírálta a román állami intézményeket Novák Katalin erdélyi látogatása kapcsán Románia

Szakmaiatlanságról és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a román állami intézmények Novák Katalin köztársasági elnök romániai látogatása kapcsán – véli a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Titus Corlăţean.

Hirdetés
Hirdetés

A szociáldemokrata párti politikus egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a román állam politikai és diplomáciai szinten is rosszul kezelte a magyar köztársasági elnök látogatását. Mint hangsúlyozta, a frissen megválasztott Novák Katalinnak “a szabályoknak megfelelően” előbb hivatalos vagy munkalátogatást kellett volna tennie Romániában, amelynek magában kellett volna foglalnia egy megbeszélést Klaus Iohannis államfővel, és csak ezután következhetett volna a magánlátogatás. “Ez sajnos nem így történt, és ezért elsősorban a román elnöki hivatal és Klaus Iohannis államfő a felelős, mert megengedték, hogy erre a zavaró szimbolisztikával is telített erdélyi magánlátogatásra sor kerüljön” – fogalmazott.

A politikus szerint Bukarestnek diplomáciai úton, “diszkréten” Budapest értésére kellett volna adnia, hogy a látogatás ebben a formában “nem alkalmas”. Hozzátette, a román állam hibázott, amikor lehetővé tette ezt a látogatást, amelyen “a román nemzetet és a román államot igen zavaró tényezők merültek fel”.

“Ha valaki Romániába jön, és Magyarország elnökeként valamennyi magyar elnökének vallja magát, azt állítja, hogy minden magyart képvisel, beleértve a román állampolgárságú és Romániában élő magyarokat is, az politikailag elfogadhatatlan, és erre megfelelő választ kellett volna adni” – nyomatékosította, hozzátéve, mindez az illetékes intézmények gyengeségéről és szakmaiatlanságáról árulkodik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.