Felhívás!

Titkos ülésen vitatja meg a képviselőház Dan Tanasă óvását

Titkos ülésen vitatja meg a képviselőház Dan Tanasă óvását Románia

Titkos ülésen vitatja meg a képviselőház plénuma a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Dan Tanasă óvását, amelyet a rá kirótt fegyelmi büntetés ellen nyújtott be.

Az alsóház házbizottságának szerdai döntése értelmében a keddi titkos ülésen csak a képviselők és a főtitkárság személyzete vehet részt, sem a média képviselőit, sem más kívülállókat nem engednek be. Az ülésről videofelvétel készül, ez azonban nem küldhető el más személynek vagy intézménynek. Az óvásról szóló szavazás szintén titkos lesz. Amennyiben a plénum elfogadja az óvást, a képviselőház határozattal hatályon kívül helyezi a fegyelmi büntetést.

Az AUR törvényhozója ellen a az USR-PLUS két képviselője, Ionuţ Moşteanu és Silviu Dehelean tett panaszt az alsóház március 24-i ülése után tanúsított “faragatlan magatartása és vulgáris nyelvhasználata” miatt. A panaszt előbb a jogi bizottság vitatta meg, majd a testület jelentése alapján a házbizottság április 7-én jóváhagyta Dan Tanasă írásbeli megrovásban részesítését, amiért “a képviselői tisztség méltóságát és becsületét sértő” szavakat intézett néhány parlamentbeli kollégájához. A házszabály szerint ez a legsúlyosabb büntetés ilyen esetekre.

Dan Tanasă április 26-án megtámadta a házbizottsági döntést, arra hivatkozva, hogy az annak alapjául szolgáló jelentés elfogadásakor több ponton is megszegték a házszabályt, illetve hogy a jelentés “az önkényesség és szubjektivizmus eredménye”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.