Tiltakozott az ellenzék

A román parlament szenátusa az RMDSZ tartózkodása közepette fogadta el kedden a büntetőtörvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló, a jobbközép ellenzék és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által kifogásolt törvénytervezetet. Az ellenzék tiltakozásképpen elhagyta a plénumot.

A szociálliberális kormányoldal az ártatlanság vélelmére, az ártatlanul meghurcolt emberekre hivatkozva akarja módosítani a büntetőtörvénykönyvet, hogy véget vessen az ügyészségi visszaéléseknek. Az ellenzék szerint a hatalom saját korrupt politikusait védi, és utat nyit a szabad rablásnak. A tervezetet a képviselőház véglegesíti. Az egyik legvitatottabb rendelkezés úgy módosítaná a korrupciós perekben gyakran előforduló hivatali visszaélés fogalmát, hogy az csak akkor lesz büntethető, ha a hivatalnok saját magát vagy közeli rokonát juttatja jogtalan haszonhoz.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorai emiatt tegnap ideiglenesen elhagyták a felsőház plénumát. Az ellenzéki pártok azzal vádolják a többséget, hogy szavazatképesség hiányában vitatták meg a büntető törvénykönyv módosításait. Az USR szenátorai az előcsarnokban és az ülésteremben is kifüggesztettek egy bannert Büntetőügyesek nélkül felirattal. Az ellenzék néhány szenátora visszaült a terembe azzal az indoklással, hogy úgysincs meg a kellő létszám. Az ülés kezdetén azonban biztosítva volt a minimális létszám, 113 aláírást regisztráltak, igaz, a napirendi pontok szavazásakor kevesebb szavazat érkezett. Végül a szenátus 74 támogató, 28 ellenző szavazattal és az RMDSZ 9 szenátorának tartózkodása mellett fogadta el a Btk-nak a parlamenti különbizottságban hétfőn előkészített módosításait.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.