Felhívás!

Tervezet: a vezetőtanács nevezhetné ki az ideiglenes iskolaigazgatókat

Tervezet: a vezetőtanács nevezhetné ki az ideiglenes iskolaigazgatókat Románia

Első házként megszavazta a képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely előírná, hogy abban az esetben, ha egy iskolaigazgatói állást nem töltenek be versenyvizsga útján, akkor az ideiglenes iskolaigazgatót az illető iskola vezetőtanácsa nevezi ki, nem pedig a tanfelügyelőség.

A tervezetet 202 képviselő támogatta szavazatával, ketten ellene szavaztak, 89-en tartózkodtak.

A projekt értelmében az igazgatói vagy igazgatóhelyettesi állás megüresedése esetén egy ügyvivő igazgató veszi át a tisztséget a versenyvizsga megszervezéséig, de ez nem terjedhet tovább a tanév végénél.

A tisztség megüresedése előtt legtöbb 30 nappal, vagy utána legtöbb 10 nappal az iskola vezetőtanácsa titkos szavazással, szavazattöbbséggel jelöli ki azt a kollégáját, aki átveszi az iskolaigazgatói feladatokat. A főtanfelügyelő a jegyzőkönyv átvételétől számított legfeljebb 10 munkanapon belül megküldi a kinevezést az oktatási intézmény vezetőtanácsa által kijelölt tanárnak – olvasható a tervezetben.

Azokban az oktatási intézményekben, ahol az oktatás teljes egészében egy nemzeti kisebbség nyelvén zajlik, az igazgatónak beszélnie kell az illető kisebbség nyelvét. Amennyiben az iskola csak egy részében folyik kisebbségi anyanyelvi oktatás, a tervezet szerint az igazgatók közül az egyiknek kell tudnia az illető kisebbség nyelvén.

Ezekben az esetekben az igazgató kinevezéséhez konzultálni kell azzal a szervezettel, amely az illető kisebbséget képviseli a román parlamentben. Ha az illető kisebbségnek nincs parlamenti képviselete, akkor a kisebbségek parlamenti csoportjával kell konzultálni a kérdésben. A teológiai profilú oktatási intézmények esetén az illető egyház képviselőivel is konzultálni kell. A kinevezéshez a konzultáció nyomán született írásos jóváhagyás szükséges – áll a javaslatban, amelyet az USR PLUS szenátorai, Ştefan Pălărie, Silvia Dinică és Darău Irineu nyújtottak be.

A képviselőház első fórumként szavazott, a tervezet ezt követően a szenátus elé kerül.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 24., 23:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sok helyen az igazgató nevezte😉😂ki a vezetőtanácsot! Köztük olyan is akad aki 2-3 igazgatót is “kiszolgáltak” , dörzsöltek, korruptak! Szeptemberben a tanfelügyelőség a saját embereit juttatta a bársonyszékbe, most meg ugyanazokat tartaná meg mert nekük ez lenne a szuper! Irásbelin, főképp ha az románul lesz, mert elvégre az igazgató kiskirály/ funcționar public! sokan csak a nevüket tudnák ráírni a lapra!!! A 8. osztályos vizsgán nem írnának átmenőt😆😆😆 Nyersek, parasztok, arrogánsak, önkényesek az adminisztratív személyzettel és tanárokkal!!! Van 2-3 jobbkezük😆😂 aki tudja mikor, milyen eseményre mennyit kell pótolni, minek örvend a fáraó!😎 Ők azok akik önkényesen “kiértékelik” a beszóló tanárok munkáját, igyekeznek “kellemesebbé” tenni az együtt töltött időt😂🤣 Lassan aki nem párttag tituláris álláshoz sem jut, aki tituláris, az majdnem minden évben megjárja a poklok poklát: leépítés, katedrakiegészítés, felügyelet vállalás akaratunk ellenére! Meddig?! Mikor lesz vége?! Valaki pár hetet annak idején az isezsénél utcát sepert korrupcióért, azóta dörzsöltebb tolvajok kerültek, a régiek átvedlettek és pár tucat általuk kinevezett igazgatóval és főkönyvelővel csapolják az iskolák pénzét!!!

 • User
  Dátum: 2021. június 24., 23:44
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Kézdi és környékén hány iskolaigazgató beszéli helyesen az állam nyelvét?! Karantén időben kapták naponta az átiratokat és ki, hogy értelmezte alkalmazta a forgatókönyveket! Piros kódba kizöldült pár osztály pluszba egy iskolában!😄 Ezeknek mindent szabad, nemde?! Lassan minden intézményben akad egy munkahelyen 4-5 rókon és egy- két szerelmi háromszög! Lassan nem tudjuk követni ki- kivel és miért, de miiiéérrrt?!😆

  • User
   Dátum: 2021. június 25., 14:56
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Kedves beírótársam, az állam nyelvét kézdi környékén helyesen beszélni nem nagy dicsőség, de a magyar nyelvet helyesen az már valami!