Felhívás!

Tervezet: a halláskárosult sofőrök megkülönböztető jelzéssel láthatják el gépkocsijukat

Tervezet: a halláskárosult sofőrök megkülönböztető jelzéssel láthatják el gépkocsijukat Románia

Első házként elfogadta a szenátus azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a halláskárosult személyek megkülönböztető jellel láthatják el az általuk vezetett gépkocsit, amelynek segítségével fogyatékosságukra figyelmeztetik a többi autóvezetőt.

A javaslatot a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőinek egy csoportja terjesztette be. A tervezet leszögezi, hogy a megkülönböztető jel kihelyezése opcionális. Amennyiben annak használatáról dönt a halláskárosult autóvezető, a megkülönböztető jelzést az autó hátsó szélvédőjének felső sarkába kell kihelyezni, akár jobb-, akár baloldalon.

Az indoklás értelmében a megkülönböztető jelzés hasznos lehet, egyrészt azért, hogy a közlekedési rendőrök jelbeszédet ismerő személy tolmácsolását kérjék, ha megállítanak egy halláskárosult autóvezetőt, másrészt, hogy a többi sofőr tudja: hangjelek helyett fényjelekkel kell kommunikálnia a speciális jelzésű gépkocsi kormányánál ülő személlyel.

A halláskárosult autóvezetőnek dokumentummal kell bizonyítania állapotát – teszi hozzá a tervezet szövege.

A kérdésben a képviselőház fog döntő fórumként szavazni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.