Hirdetés
Hirdetés

Tengerészvélemény a bányákról

Tengerészvélemény a bányákról Románia

Traian Băasescu volt államfő, volt miniszter, egykori tengerész és hajóskapitány a Zsil-völgyi helyzetet elemezte a Realitatea Plus televízió meghívottjaként.

Hirdetés
Hirdetés

A Népi Mozgalom Párt (PMP) jelenlegi európai parlamenti képviselője rámutatott, a romániai bányaipar, s főleg a Zsil-völgyi szénkitermelés zsákutcába jutott, a végét járja, és ezt jó idejében, őszintén közölni kellene a bányászokkal. A volt államfő szerint a sztrájkolók bérköveteléseinek teljesítése csupán a gondok pillanatnyi orvoslása, a súlyosabbnak ígérkező helyzet elnapolása. A politikus úgy véli, a Zsil-völgyében vagy más bányavidékeken komoly társadalmi stratégiára lenne szükség, például az amúgy jó munkabírással rendelkező bányászokat át kellene képezni építőknek, akik ingatlanberuházásoknál vagy autópályáknál dolgozhatnának, mindkét esetben több évre, évtizedre való munka várna rájuk, mindenképpen derűsebb a jövőkép, mint amit a bányaipar perspektívái ígérnek. A bányászcsaládok gyermekeinek is kedvezményes módon kellene olyan lehetőségeket kínálni, hogy a bányászatnál biztosabb jövővel, kereseti lehetőséggel kecsegtető szakmákat tanuljanak, véli Băsescu, aki szerint az általa felsorolt megoldási lehetőségek halogatása vagy teljes mellőzése tulajdonképpen előkészíti a terepet a munkanélküliségnek, miáltal a bányászok és családjaik, gyermekeik helyzete még nehezebb, kilátástalanabb lesz, mint most, a bérkövetelő sztrájkok idején.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 24., 13:47
    ÉRTÉKELÉS: 1

    1990-től errefelé a mindenkori kormányok elhanyagolták a bányák korszerűsítését, s most is ugyanazzal a hitvány felszerelésekkel kínlódnak a bányászok mint 30-40 évvel ezelőtt! Könnyebb bezárni a bányákat semmint korszerűsíteni, a bányászok hadd menjenek utásznak vagy apróművesnek az építőtelepekre. A baróti bányák bezárásának is ezek az okai. Könnyebb volt bezárni, ócskavasba leadni mindent! A bányászokkal törődött-e valaki? NEM!!! Egyed B.