Hirdetés
Hirdetés

Távozott tisztségéből a kormányfő egyik tanácsosa a közpénzfelhasználási botrány miatt

Távozott tisztségéből a kormányfő egyik tanácsosa a közpénzfelhasználási botrány miatt Románia

Saját kérésére felmentette tisztségéből a kormányfő csütörtökön Mioara Costin államtanácsost, a miniszterelnöki kancellária alkalmazottját.

Hirdetés
Hirdetés

A döntés megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a miniszterelnököt a napokban a médiában megjelent állítólagos kormányzati dokumentumról kérdezték, amelyet a metaadatai szerint Mioara Costin készített a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéért induló Florin Cîţu kampánya számára, és amelyik az ellenzék szerint azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök közpénzeket használ fel a PNL-n belüli saját népszerűsítésére.

“Miniszterelnökként én csak hivatalos iratokról tudok véleményt mondani. (…) Ezt a dokumentumot nem iktatták a kormánynál, és nekem soha nem mutatták meg” – jelentette ki válaszában a Florin Cîţu.

PSD: a bűnösség beismerésével egyenértékű az államtanácsos lemondása

A bűnösség beismerésével egyenértékű a Szociáldemokrata Párt pénteki közleménye szerint a “Cîţu-gate”-ben érintett államtanácsos lemondása. A PSD büntetőjogi kivizsgálást követel.

“A PSD ismételten felszólítja az illetékes intézményeket, hogy vizsgálják ki a ‘Cîţu-gate’ ügyet, minekutána az érintettek nyilvánosan is elismerték bűnösségüket azáltal, hogy menesztették tisztségéből a miniszterelnöki kancellária fejlécével megjelent meg politikai útmutató szerzőjét. A nyomozó hatóságoknak most lehetőségük van bebizonyítani a romániai közvélemény előtt politikai pártatlanságukat, és azt, hogy a bűnözők politikai színezetétől függetlenül ugyanazokat az intézkedéseket hozzák meg” – olvasható a PSD közleményében.

A szociáldemokraták szerint “az államtanácsos menesztése gyakorlatilag önfeljelentésnek minősül, amely megerősíti, hogy a dokumentum hiteles, és az a tény, hogy a miniszterelnök nem rendelt el azonnal szankciókat azok ellen, akik az ő nevét és a kormány arculati elemeit használták, azt mutatja, hogy a kormány ismerte a dokumentum tartalmát, és jóváhagyta annak továbbítását a PNL vezetői felé”.

A PSD szerint Cîţu súlyos bűncselekményeket követett el, a kormány anyagi és humán erőforrásait használta fel személyes célokra, és felhasználta az intézmény jelképeit ahhoz, hogy előnyre tegyen szert a párton belüli versenyben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük