Felhívás!

Tătaru: otthon mérik fel a más betegséggel nem rendelkező, tünetmentes fertőzöttek állapotát

Tătaru: otthon mérik fel a más betegséggel nem rendelkező, tünetmentes fertőzöttek állapotát Románia

Az elkövetkezőkben otthon mérnék fel azoknak a tünetmentes koronavírus-fertőzötteknek az állapotát, akiknek nincsenek más betegségeik, majd előjegyzés alapján jelentkezhetnek további kivizsgálásra – nyilatkozta vasárnap az egészségügyi miniszter.

Egy iaşi-i sajtótájékoztatón Nelu Tătaru rámutatott, a jelenleg érvényben levő szabályok szerint a tünetmentes fertőzötteknek a koronavírusteszt eredményének kézhez kapásakor fel kell venniük a kapcsolatot családorvosukkal és a megyei közegészségügyi igazgatósággal, majd 48 órára kórházba utalják őket. Mivel mindenki, akinek pozitív a tesztje, a sürgősségi osztályra kerül, túlterhelődnek ezek az osztályok és a kórházak, ezért változtatni terveznek az eljáráson úgy, hogy a tünetmentes fertőzöttek egészségi állapotát otthonukban mérjék fel, majd előjegyzés alapján jelentkezhetnek további kivizsgálásra – magyarázta a miniszter, aki szerint várhatóan hétfőn születik döntés erről.

A tárcavezető azt mondta, azokat a tünetmentes fertőzötteket, akiknek más betegségeik is vannak, továbbra is kórházban kezelik, a többiek pedig otthoni kezelésben részesülnek, családorvosuk felügyelete alatt.

A családorvosokkal való együttműködést belefoglalják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződésbe, és 30 pontot kapnak minden olyan koronavírusos páciens után, akit megfigyelés alatt tartanak. Emellett a családorvosoknak lehetőségük lesz együttműködni a megyei közigazgatási igazgatóságokkal a járványügyi vizsgálatok lefolytatásában is – mondta Tătaru.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások