Felhívás!

Tătaru kötelezővé tenné az oltást a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók számára

Tătaru kötelezővé tenné az oltást a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók számára Románia

A miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója, Nelu Tătaru kedden a Digi FM-nek nyilatkozva elmondta, tárgyalni fog Florin Cîțuval a kötelező védőoltás vagy heti tesztelés bevezetéséről az olyan alapvető tevékenységi körökben dolgozók számára, mint a tanárok, rendőrök, tűzoltók vagy csendőrök.

A kötelező védőoltást az idősek, a rákbetegek és az immunhiányos betegek számára is kötelezővé lehetne tenni. “Kötelező oltáson vagy hetenkénti tesztelésen gondolkodunk. Ezeket a nézeteket én, mint tiszteletbeli tanácsadó, miniszterelnöki szinten képviselem, ahol értékelem a jelenlegi helyzetet” – mondta Tătaru.

Nelu Tătaru az interjúban elmondta, Románia jelenleg a negyedik hullámban van, amely agresszívabb, mint az első kettő, ezért sürgős intézkedésekre van szükség a Covid-19 terjedésének megállítására.

Tătaru elmondta, hogy javasolni kívánja Cîțu miniszterelnöknek, hogy a legfontosabb ágazatokban kötelező legyen az oltás vagy a heti tesztelés.

“Az alapvető fontosságú ágazatokban dolgozó embereket be kell oltani, az ezekhez az ágazatokhoz kapcsolódó embereket pedig hetente tesztelni kell. (…) A döntések az egészségügyi minisztérium vagy az Országos Vészhelyzeti Bizottság szintjén születnek, amelyet a miniszterelnök vezet. Meg kell értenünk, hogy a negyedik hullámban vagyunk, amely agresszívebb, mint az első vagy a második. Nehéz komolyan vennünk a nyári szezon után” – mondta Tătaru.

“Ebbe a kategóriába tartoznak az idősek, a HIV/AIDS-betegek, a rákos betegek, a transzplantált betegek, az immunszupprimáltak. Először ezeket kell megcéloznunk. A világjárványt nem tudjuk megállítani, de a halálesetek számát és az intenzív osztályra történő felvételek számát korlátozhatjuk” – tette hozzá.

Kötelező védőoltás vagy heti tesztelés

Tătaru elmondta, hogy ha az említett kategóriába tartozók nem oltatják be magukat, akkor kötelesek lesznek hetente tesztelésre járni: “Ezt (a a tesztelést) általában hetente végzik. Véleményem szerint az ösztönzőket (tombolák, nyeremények) le kellene állítani, és azt a pénzt tesztelésre kellene fordítani.”

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy ilyen személy sem az oltást, sem a tesztet nem végzi el, Tătaru azt mondja, hogy akár a munkavégzésből való eltiltást is fontolóra veszik: “Ha veszélyt jelentenek, figyelembe véve az illető település helyzetét, a közösségben a fertőzés terjedéséhez vezető tényezőket, akkor elgondolkodhatunk ezen. Meg kell értenünk, hogy a közjó vagy a közös haszon fontosabb, mint az egyéni jó”.

Nelu Tătaru szerint a rendőrök, a tűzoltók és a csendőrök mellett a tanárok is beletartoznak majd az alapvető tevékenységet végzők kategóriájába.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 15., 13:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez egy vaslui-i ápoló akiből politikus-orvos lett gyakorlat nélkül. Az ő kinevezése az egészségügyi minisztérium élére ugyanúgy az orvosok szembeköpés volt mint a félanalfabéta tanügyminiszter kinevezése a tanároknak.Ki teszi ezeket vezető funkcióba?Nem tudjuk. De az eredményeknek együtt isszuk a levét. És ezeket a ,,tudatos állampolgárok “négyévente megszavazzák!

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 15., 22:49
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Most csak azt írja meg nekem valaki, hogy a védőoltás KÖTELEZŐ vagy NEM. Az egészségügyben dolgozók nem oltatják be magukat, az egyetemisták nem is kezdhetnek az oltás felvétele nélkül.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 16., 10:33
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Nem kötelező, mert se egészségügyben dolgozni se egyetemre járni nem kötelező. Akkor nevezhető kötelezőnek, ha mindenki, akár a csak otthon élő Mariska néni is muszáj beadassa, különben mondjuk pénzbüntetést kap.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 16., 14:44
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Aki nem valo orvosnak abbol igazgato lesz .Aki annak se jo,abbol DSP igazgato.Es aki abbol is befuccsol,abbol minisztert csinalnak.Ez eleg,nem?