Tăriceanu: nem hagyhatjuk, hogy a mi szekusaink gyerekei, gyerekeink szekusai legyenek

Tăriceanu: nem hagyhatjuk, hogy a mi szekusaink gyerekei, gyerekeink szekusai legyenek Románia

Nem hagyhatjuk, hogy a mi szekusaink gyerekei, gyerekeink szekusai legyenek – hangoztatta vasárnap Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, a brassói Méltóság menetén, amelyen mintegy ötezer személy vett részt, és amely az 1987-ben, a kommunista rendszer ellen fellázadt munkások által bejárt utat járta végig.

Az egybegyűltek a visszaélések – bankok, végrehajtók – ellen és ‘nem utolsó sorban az igazságszolgáltatásban történő visszaélések ellen’ tüntettek.

“Mindezek a visszaélések megtörték a románokat, sorsokat tettek tönkre. Azok, akik ezeket a visszaéléseket elkövetik, nem rendelkeznek politikai színezettel, éppúgy, mint az igazságnak és a jognak sincs politikai színezete (…), és mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvédjük az embereket a visszaélésektől” – jelentette ki a nagygyűlés kezdetén az ALDE brassói szervezetének vezetője, Daniel Zamfir szenátor.

“Egy valóban szabad országban akarunk élni, ahol az embereket nem manipulálják, ahogyan most a szekuritate utódai teszik. Nem hagyhatjuk, hogy a mi szekusaink gyerekei, gyerekeink szekusai legyenek” – hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu, az egykori kamiongyár elé felállított színpadon tartott beszédében.

A pártelnök szerint a Méltóság menetén részt vevő nagy tömeg azt bizonyítja, hogy az embereknek, a mindennapi problémáik mellett, jut idejük foglalkozni az élet alapvető dolgaival is, mint “a szabadság, méltóság, önbecsülés, más iránti tisztelet”.

“Nem engedjük meg, hogy visszatérjünk a kommunista rendszerhez, amikor a társadalom a kommunista párt irányítása alatt állt, amely a terrorizmus eszközeként használta a szekuritatet és az ügyészséget. Ma megállapíthatjuk, hogy ugyanazokat az eszközöket használják a társadalom manipulálására, hogy eltávolítsák azokat, akiknek van bátorsága szóvá tenni a visszaéléseket, az igazságtalanságokat (…), és sajnálatos, hogy a rendszerváltás után harminc esztendővel ahelyett, hogy a nép által választott demokratikus intézmények – a parlament, és az általa felállított kormány – irányítanák az országot, okkult csoportok próbálják átvenni a hatalmat. (…) Ezek a dolgok elfogadhatatlanok számunkra” – szögezte le az ALDE elnöke.

A menet útját keresztezte egy tiltakozó csoport, amely táblákat tartottak magasba, amelyeken többek között azt írta, hogy “Tăriceanu számunkra Dragnea 2”, valamint “Erdélyiek vagyunk, nem tolvajok”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.