Felhívás!

Tăriceanu a SRI és a DNA közötti együttműködési megállapodások titkosságának feloldását kéri

Tăriceanu a SRI és a DNA közötti együttműködési megállapodások titkosságának feloldását kéri Románia

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a bíróságok közötti együttműködési megállapodások titkosságának haladéktalan feloldását kéri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Călin Popescu Tăriceanu szerint Johannis államfőnek “konkrét lépést kellene tennie az igazságszolgáltatás valós függetlensége érdekében”.

A szenátus elnöke egy hétfői Facebook-bejegyzésben rámutat, miután napvilágot látott a sajtóban, hogy az Igazságügyi Felügyelet által a SRI, a DNA és a bíróságok közötti együttműködési megállapodásokról készített jelentéshez hozzátartozik még 19 titkosított kiegészítő dokumentum, a CSM-nek azonnal intézkednie kell ezek titkosságának feloldása érdekében. “Nagyon fontos, hogy e törvénytelen és erkölcstelen megállapodásokban rögzített minden adat nyilvánosságra kerüljön. A román embereknek jogukban áll tudni, miként működtek az igazságügyi intézmények, hogyan befolyásolták tevékenységüket a titkosszolgálatok” – fogalmaz Tăriceanu, kérve Lia Savonea CSM-elnöktől a helyzet tisztázását, illetve a titkos megállapodásokról szóló kiegészítő dokumentumok titkosságának feloldását, még mielőtt az Igazságügyi Felügyelet jelentése a plénum elé kerülne megvitatásra.

Călin Popescu Tăriceanu ugyanakkor felkéri Klaus Johannis államfőt, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnökeként “haladéktalanul követelje a SRI-től az igazságügyi intézményekkel kötött titkos egyezményekkel kapcsolatos minden információ közzétételét”.

“Az lenne a természetes, ha Iohannis elnök ötéves mandátuma alatt először tenne egy konkrét lépést az igazságszolgáltatás valós függetlensége érdekében. Vegyen részt a CSM azon ülésén, amelyen a jelentést tárgyalják majd, vezesse ő az ülést, és bizonyosodjon meg arról, hogy feloldják e kiegészítő dokumentumok titkosságát” – áll a bejegyzésben, amely szerint Johannisnak el kell döntenie, mandátuma utolsó évében “hajlandó-e legalább egyszer a román állampolgárok, és nem csak a kékszemű fiúk elnöke lenni”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.