Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: törvényesek a romániai magyar szervezetekhez érkező budapesti támogatások

Tánczos: törvényesek a romániai magyar szervezetekhez érkező budapesti támogatások Románia

A romániai magyar egyesületekhez vagy alapítványokhoz érkező budapesti támogatások törvényesek, az RMDSZ soha nem használta fel ezeket a pénzeket politikai tevékenységre vagy politikai célokra – jelentette ki a szerdai kormányülés után Tánczos Barna.

Hirdetés
Hirdetés

A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a Magyarországról érkező támogatásoknak nem kizárólag a magyarok a kedvezményezettjei, Budapest sok közhasznú romániai beruházást is finanszíroz. Példaként említette a jégpályaépítéseket vagy a csíkszeredai kórház sebészeti részlegének a bővítését.

Tánczos hangsúlyozta, hogy a magyarországi támogatások a romániai és az európai törvények tiszteletben tartásával érkeznek Romániába. „Ha diplomáciai szinten az a vélekedés, hogy ehhez egy megállapodásra van szükség, akkor egészen biztosan lesz majd erről egyezmény a román és a magyar külügy között” – jelentette ki.

Az RMDSZ politikusa elmondta, hogy az egyesületek és az alapítványok pályázati úton jutnak hozzá a budapesti támogatásokhoz, bizonyos kritériumok alapján. „Mi pályázatot nyújtottunk be Hargita megye és a szomszédos megyék jégkorong-rendszerére, és támogatást kaptunk. Az RMDSZ soha nem használta fel ezeket a pénzeket politikai tevékenységre vagy politikai célokra” – szögezte le Tánczos.

Arra a kérdésre, hogyan kommentálja Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédét, a miniszter kijelentette: az RMDSZ álláspontját Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban már ismertette, és nem kíván semmit ehhez hozzáfűzni. Emlékeztett ugyanakkor arra, hogy Kelemen Hunor nem volt jelen Orbán Viktor tusnádfürdői beszédén, ezért nem is tapsolhatta meg a magyar miniszterelnököt.

„A személyes véleményemet néhány nappal ezelőtt elmondtam, ez nem változott. Az RMDSZ álláspontja már ismert, és a továbbiakban nem kívánjuk ezt az ügyet kommentálni” – nyilatkozta a politikus.

Kérdésre válaszolva Tánczos közölte: ha az Orbán-beszéd a koalíció ülésén is szóba kerül, erről tájékoztatni fogják a közvéleményt a kormánypártok vezetőinek találkozója után. Hozzátette, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök péntekig pihenőszabadságon van. 

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük