Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tánczos Barna: január 31-én elindítjuk a SUMAL programot

Tánczos Barna: január 31-én elindítjuk a SUMAL programot Románia

Január 31-én üzembe helyezik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) új verzióját, amely hozzá fog járulni az illegális fakivágások és falopás mértékének csökkenéséhez – jelentette ki csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

“Maximális intenzitással dolgozunk a SUMAL új verzióján, január 31-én el is indítjuk. Bár nem varázslatszerűen, de csökkenteni fogja az erdőlopást. Az erőfeszítések ellenére, valószínűleg ebben a rendszerben is lesznek hiányosságok az elején, mint minden új számítógépes rendszerben, de betartjuk a január 31-ei határidőt” – fejtette ki Tánczos Craiován.

A SUMAL segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják, milyen raktárba kerül a faanyag, és amikor az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó – erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók – köteles lesz a rendszert használni, a nagyméretű falopás lehetősége jelentősen le fog csökkenni, magyarázta Tánczos, aki szerint ez az egyetlen megoldás, amellyel ellenőrizni tudják a helyzetet.

Hozzátette, a január elsején hatályba lépett törvény, amely 10 évre megtiltja a rönkfa exportját az Európai Unión kívüli országokba, örvendetes, azonban nem jelent varázslatos megoldást, tekintve, hogy nem az export ritkította úgy az erdőket, hanem az illegális fakitermelés.

Rámutatott, a nagy romániai vállalatok óriási mennyiségű faanyagot importálnak feldolgozás céljával Németországból, Lengyelországból és más országokból, mivel ezekben az országokban alacsonyabbak az árak, mint Romániában.

A környezetvédelmi miniszter szerint növelni kell az újrahasznosítás mértékét, mert ennek révén csökkenni fog a fakitermelés is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások