Hirdetés
Hirdetés

Támogatásáról biztosította a mezőgazdasági miniszter a traktorokkal tüntető gazdákat

Támogatásáról biztosította a mezőgazdasági miniszter a traktorokkal tüntető gazdákat Románia

Az Ukrajnából vámmentesen érkező gabonának át kell haladnia a korábban létrehozott gabonafolyosón, nem maradhat a szomszédos országokban – jelentette ki pénteken a sajtónak Petre Daea mezőgazdasági miniszter, miután találkozott a Bukarestben tüntető gazdaszervezetek képviselőivel. Nicolae Ciucă miniszterelnök is sürgős intézkedéseket kért a tárcavezetőtől.

Mint arról beszámoltunk, országszerte traktorokkal vonultak fel a gazdák több városban is, hogy így tiltakozzanak az országba a vámmentes ukrán gabonaimport ellen. A traktoros tüntetők Marosvásárhely központjában is megbénították a forgalmat, de Háromszéken is lassan haladt pénteken a forgalom miattuk.

A hazai mezőgazdasági termelők a nap folyamán tartott országos tiltakozó akciójukban az ukrán gabonával kapcsolatos európai uniós politika módosítását követelték. Közölték, hogy az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére szánt 10,5 millió eurós uniós támogatást a károk mértékéhez képest nevetségesen kevésnek tartják.

Hirdetés
Hirdetés

A pénteki találkozón Petre Daea arról biztosította a gazdaszervezetek képviselőit, hogy a mezőgazdasági minisztérium mellettük áll ebben a kérdésben, a kormány hamarosan elfogadja a támogatásukról szóló határozatot – ismerteti az Agerpres.

A tárcavezetőt elismerte, hogy a hazai mezőgazdasági termelők nagyon nehéz helyzetbe kerültek a Romániába érkező ukrán gabona miatt, mert nem tudják, vagy csak nagyon olcsón tudják értékesíteni a terményeiket. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az ukrajnai gabonának nem lett volna szabad a szomszédos országokban ragadnia, hanem el kellett volna jutniuk a szállításukra létrehozott folyósón a világpiacra.

Petre Daea elmondta a gazdaszervezetek képviselőinek, hogy a mezőgazdasági minisztérium megduplázni készül a saját költségvetésnek a romániai termelőknek szánt 10,5 millió eurós uniós támogatást. A pénzből nem a kereskedők, hanem azok a gazdák részesülnek, akiknek február elsején volt raktáron gabonájuk.

A miniszter ugyanakkor azzal biztatta a termelőket, hogy az Európai Bizottság – Klaus Iohannis államfő közbenjárására – a későbbiekben ki fogja egészíteni a Romániának szánt támogatást. Emellett emlékeztetett arra a levélre, amelyben a magyar, a lengyel, a bolgár, a szlovák és a román miniszterelnök írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az Európába beáramló ukrán gabona ügyében. Ebben újabb – a tervezett rendhagyó intézkedéseken túlmenő – uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérik a veszteséget szenvedő mezőgazdasági termelők támogatására. 

A miniszterelnökök az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérik, hogy az ne az Európai Unió belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el. Javasolják automatikus támogatási mechanizmus bevezetését azokban a régiókban és ágazatokban, amelyeket leginkább érint az Ukrajnából érkező gabonaimport. A levél aláírói vámok és kvóták bevezetését is szorgalmazzák az Ukrajnából származó behozatalra, amennyiben más intézkedések révén nem lehet kiküszöbölni a gazdáknak károkat okozó piaci zavarokat.

Ciucă is megoldásokat vár

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken tárgyalt a Victoria-palotában a mezőgazdasági miniszterrel, és sürgős intézkedéseket kért Petre Daeától a romániai gazdák támogatására – számolt be Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A fő intézkedéseknek a termelők, a feldolgozóiparra és a kiskereskedelmi láncok közötti tisztességes kapcsolatra, valamint a mezőgazdasági termékek kivitelének megkönnyítésére kell irányulniuk a kereskedelmi mérleg kiegyensúlyozása érdekében” – fogalmazott a szóvivő.

 Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 8., 22:29
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ejsze megmondja tutit az Urszulácskának. Naná, hogy nem… Az ukránok meg továbbra is magasról tesznek Romániára: lásd még a hajózási balhét a Duna torkolatánál és az ukrajnai román kisebbség szívatását. Teszik mindezt aközben, hogy rá vannak utalva románok segítségére is. Képzeljék el mekkora mellényük lesz, ha netalán nyernek.

 • User
  Dátum: 2023. április 9., 15:45
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mikor a gabonaszállító hajókat nem engedték, akkor azon siránkoztak, hogy Afrika meg a Közel-Kelet éhezni fog. Akkor most mi az álláspont?

 • User
  Dátum: 2023. április 10., 13:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az a gond ,hogy csak a 20%-ka érkezik oda ,a többit itt a szent EU-ba ,elbizsnyicolják’.
  El kéne olvasni a dolgokat,utána kell nézni
  hány óra és hány perc…